Kauflandu dochází jogurty od Danone, firmy se nedohodly

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
2. 1. 2012 19:34
Řetězec se s mlékárnou nedohodl na podmínkách prodeje pro letošní rok

Praha - Mlékárenský koncern Danone přestal dodávat své výrobky do hypermarketů Kaufland. Společnosti se dosud nedohodly na podmínkách obchodní spolupráce pro rok 2012. Firma Danone o tom v pondělí informovala ČTK.

V prodejnách Kaufland tak nebudou do doby, než bude smlouva uzavřena, k dostání například mléčné výrobky značek Actimel, Activia či Dobrá máma. Vyjádření společnosti Kaufland, která patří mezi největší maloobchodní řetězce v Česku, se ČTK nepodařilo zjistit.

"Vzniklé situace a komplikací způsobených našim věrným zákazníkům litujeme. Po dobu, než dojde k uzavření oboustranně akceptovatelných podmínek, nebudou výrobky společnosti Danone v řetězci Kaufland k dostání, v plném zastoupení však jsou k dostání ve všech ostatních obchodních řetězcích," uvedl ředitel kvality a externí komunikace české pobočky Danone Miloš Štafen. Dodal, že o spolupráci s Kauflandem chce mlékárna dále jednat.

Prodejnám Kaufland se rychle tenčí zásoby mléčných výrobků od Danone. Na informačních panelech v řadě prodejen na tento fakt své zákazníky upozorňuje, omlouvá se jim a zároveň jim jmenovitě doporučuje, kterými výrobky od jiných dodavatelů může ty nedostatkové od Danone nahradit.

Foto: Simona Holecová
Změny u ostatních bank
Pozor na povánoční slevy, kratší záruka je nezákonná
Chcete vrátit nevhodný dárek? Víme, na co máte nárok
Česká Nutella je poctivější než německá, ukázal test

Obchodní řetězec Kaufland patří mezi nejtvrdší vyjednávače na českém trhu, za což ho kritizují někteří dodavatelé. S Kauflandem například v roce 2007 ukončil spolupráci v ČR a na Slovensku přední český výrobce cukrovinek Opavia-LU. Právě firmě Kaufland loni Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uložil první pokutu za zneužití nového zákona o významné tržní síle, který reguluje vztahy mezi obchodníky a dodavateli. Kaufland podle úřadu s nadpoloviční většinou svých dodavatelů dojednával lhůty splatnosti delší než 30 dnů a dopustil se také dalších deliktů, za což mu byla vyměřena pokuta 13,628 milionu korun.

Původem francouzská potravinářská skupina Danone je největším výrobcem čerstvých mléčných výrobků na světě a druhým největším producentem minerální vody. Od roku 2007, kdy firma odkoupila společnost Numico, je také výrobcem dětské výživy a speciální výživy pro zdravotnické účely. Na český trh společnost vstoupila v roce 1990.

 

Právě se děje

Další zprávy