Jak ušetřit za mobil? Porovnali jsme tarify pro mladé

Petr Kučera Petr Kučera, Ondřej Tůma, Peníze.cz
15. 10. 2011 11:15
Výhodnější nabídku "pro studenty" nabízí všichni operátoři. Která je nejlepší?

Stačí letmý pohled na rušnou ulici a nikomu nemůže uniknout, že většina mladých lidí má telefon neustále přilepený u ucha, píše na něm jednu SMS zprávu za druhou nebo aspoň brouzdá po internetu.

Ať už si dotyční platí účet za telefon sami, nebo jim ho hradí rodiče, často se jedná o sumy, ze kterých se člověku pořádně protočí panenky.

Aby také ne, služby mobilních operátorů v České republice jsou jedny z nejdražších v celé Evropě. S tím, že si tři hlavní operátoři pevně drží své pozice na trhu a zároveň také ceny proklatě vysoko, bohužel asi jen tak něco neuděláme.

Můžeme se ale podívat na to, jaký výběr vůbec mladí lidé mají a které tarify a služby jsou pro ně nejvýhodnější.

Telefónica O2 - tarif O2 [:kůl:]

Výhody
- SMS zprávy v rámci sítě O2 zdarma
- dvouměsíční lhůta na vypovězení smlouvy

Nevýhody
- závazek na dva roky s relativně vysokou sankcí za odstoupení
- vysoká cena za volání po vyčerpání volných minut
- účtování hovoru po minutách

Komu se vyplatí
Těm, kteří příliš nevolají, hodně esemeskují a posílají MMS.

Naše hodnocení
Na nabídce Telefóniky O2 pro mladé je patrné, že se společnost zaměřuje víc na jinou klientelu. Je si až příliš jistá svou silnou pozicí na trhu, a tak svým mladým zákazníkům nenabízí služby, které by pro ně byly skutečně výhodné.

Telefónica dřív mívala studentský tarif. To znamená tarif určený studentům, kteří museli dokládat, že jsou studenti - prostě nemilá byrokracie.

Tarif O2 [:kůl:] je v tomto směru posun. Jde prostě o tarif pro mladé, bez ohledu na to, jestli si trápí hlavy v nějakém vzdělávacím zařízení.

Limity jsou dané pouze věkem: tarif si může pořídit každý od 6 do 26 let. Tedy - to není úplně přesné: smlouvu může u společnosti O2 uzavřít jen plnoletý zákazník, s mladším zájemcem musí na pobočku jeho zákonný zástupce.

V případě, že den před svými šestadvacátými narozeninami uzavřete smlouvu na dva roky, můžete výhod tarifu využívat až do jejího vypršení, tedy téměř do osmadvacíti roků.

Tarif O2 [:kůl:] stojí měsíčně 250 korun, při nákupu ve firemním eShopu je první rok měsíční paušál jen 200 Kč.

Za mládežnické výhody se u Telefóniky platí svobodou: pokud chcete být O2 [:kůl:], musíte se upsat na dva roky.

Pokud přestanete chtít být O2 [:kůl:], můžete se vyplatit takzvaným paušálním odškodněním. To je ovšem stanovené tak, že Telefónice naráz zaplatíte tolik, kolik byste jí do konce oněch dvou let dali na měsíčních paušálech.

Naštěstí máte chvíli na rozmyšlenou: první dva měsíce fungují jako zkušební doba, během které může zákazník od smlouvy odstoupit nebo změnit tarif.

Po uplynutí prvních dvou let pokračujete za stejných podmínek, ale již bez závazku.

V rámci tarifu máte k dispozici 60 volných minut na hovory do všech sítí, po jejich vyčerpání vám Telefónica naúčtuje 4,60 Kč za minutu.

Výhodou tarifu je neomezené posílání SMS zpráv v síti O2 zdarma, cena SMS do ostatních sítí je 1,60 Kč. Za odeslanou MMS zaplatíte 5,90 Kč.

Nevyčerpané volné minuty je možné převést do dalšího měsíce. V něm už je ale musíte využít, jinak propadnou.

Nepříjemné je u tohoto tarifu to, že se účtuje každá započatá minuta, takže pokud bude délka vašeho hovoru například 65 vteřin, budete platit za dvě minuty.

S tarifem O2 [:kůl:] si klient může objednat mobilní internet s limitem objemu přenesených dat (FUP) 150 MB za akční cenu 100 Kč. Tato akce O2 platí do konce roku 2011.

T-Mobile - tarify BAV SE a BAV SE s Mých5

Výhody
- možnost výběru ze dvou tarifů pro mladé
- tarif může platit až do 29. narozenin
- po první provolané minutě účtování po vteřinách (tarif BAV SE)

Nevýhody
- neprovolané volné minuty nelze převést do dalšího měsíce
- drahé volání do ostatních sítí
- automatické prodloužení smlouvy bez možnosti se později vyvázat
- rozlišování při účtování na volání ve špičce a mimo špičku

Komu se vyplatí
Těm, kteří hodně volají a píší SMS v rámci sítě T-Mobile

Naše hodnocení
I když je marketing společnosti T- Mobile nejvíc zaměřený na mladou generaci a snaží se tuto cílovou skupinu hodně oslovovat, její nabídka - ač rozvětvena do dvou tarifů - žádné zázraky nenabízí. Při sestavování své nabídky pro mladé by měl být T-Mobile odvážnější.

Tarify BAV SE a BAV SE s Mých5 si může pořídit každý ve věku od šesti do 27 let. Výhodou je, že si smlouvu na jeden či dva roky můžete vyřídit i den před tím, než vám bude sedmadvacet, takže tarif pro mladé jde využívat maximálně do 29. narozenin.

Podobně jako u společnosti O2 může až do zákazníkových 18 let s tarifem disponovat jen jeho zákonný zástupce.

Základní tarif pro mladé BAV SE vás přijde na 228 Kč. Pokud si ho zakoupíte přes eShop, první tři měsíce budete platit jen 159,60 Kč.

V rámci tarifu máte 50 volných minut do všech sítí, po jejich vyčerpání platíte za minutu volání v síti T-Mobile 4,20 Kč ve špičce (tzn. pondělí až pátek od 8 do 21 hodin) a 2,28 Kč mimo špičku. Minuta volání k ostatním operátorům vás přijde na 5,40 Kč.

Dále má klient v rámci tohoto tarifu 100 volných SMS, po jejich vyčerpání se za jednu SMS účtuje 1,20 Kč. Jedna MMS vás přijde na 9,84 Kč.

Výhodou tarifu BAV SE je, že se po první provolané minutě účtuje po vteřinách. Neprovolané volné minuty však nejdou převést do dalšího měsíce.

Mladým zákazníkům, kteří volají stále stejným lidem, by mohl vyhovovat tarif BAV SE s Mých5, jenž stojí 99 korun. Opět platí, že při zakoupení v eShopu jsou první tři měsíce s třicetiprocentní slevou, tedy za 69,30 Kč.

Pěti vybraným číslům ze všech sítí pak můžete volat za 2,90 Kč za minutu a psát neomezené množství SMS.

Pokud budete komunikovat ještě s někým jiným, pak za minutu volání zaplatíte 4,90 Kč a za SMS jednu korunu. Při posílání MMS vám bude účtováno 5,95 Kč.

V rámci tarifu BAV SE s Mých5 platíte po první provolané minutě za každou započatou půlminutu.

Při výběru internetu do mobilu si můžete vybírat ze tří balíčků, které se odlišují limitem objemu přenesených dat (FUP). Za 100 MB zaplatíte 139 Kč, 300 MB bude stát 239 Kč a 1 GB vás přijde na 499 Kč.

Smlouva k tarifům BAV SE a BAV SE s Mých5 se po vypršení automaticky prodlužuje o rok. Pokud vám tarif vyhovuje, možní oceníte, že nemusíte nikam chodit.

Jestliže však o její prodloužení nemáte zájem, nesmíte zapomenout včas zažádat o její ukončení. Jinak byste museli za svůj tarif platit další rok. Předčasné vyvázání ze smlouvy totiž není možné.

Co nabízí Vodafone? Je jeho tarif Student výhodnější než u konkurence? A jaké jsou další alternativy pro levnější volání? Čtěte ve zbytku článku na webu Peníze.cz, kde najdete i diskuzi k tématu.

Foto: Aktuálně.cz
Pokračování článku a diskuze:
Čtěte více na webu Peníze.cz
 

Právě se děje

Další zprávy