Na internetu zaplatíte bezpečněji, banky vylepší karty

Petr Kučera Petr Kučera
9. 9. 2011 16:00
ČSOB a Poštovní spořitelna dohnaly konkurenci a nabídnou i funkci navíc
Foto: Thinkstock

Praha - Doženou náskok většiny konkurentů a ještě je v něčem předběhnou. Tak lze shrnout novinky, které ČSOB včetně Poštovní spořitelny spustí 12. září.

Právě ČSOB a Poštovní spořitelna totiž dosud neumožňovaly méně odvážným klientům, aby si platební kartu zablokovali pro platby na internetu.

Nyní dají lidem na výběr už při vydání karty, nastavení půjde změnit i později přímo v internetovém bankovnictví. Blokovat však půjde jen nové karty, vydané od 12. září.

Klientům, kteří chtějí kartou na internetu platit, je určena další novinka. Tou naopak ČSOB s Poštovní spořitelnou své konkurenty předběhnou, ostatní velké banky ji totiž podle dostupných informací zatím nenabízejí.

Potvrzení i přes SMS

Platba prostřednictvím technologie 3D Secure, kterou tuzemské obchody pro online platby nabízejí, se rozšíří o ještě jeden bezpečnostní prvek.

Majitel karty dosud standardně zadává její číslo, datum expirace a trojmístný CVV/CVC kód ze zadní strany karty.

Klienti ČSOB a Poštovní spořitelny si nově budou moci zvolit, že chtějí transakci potvrdit ještě vložením speciálního kódu, který jim přijde na mobilní telefon.

Tím se sníží možnost zneužití karty, protože podvodník by u sebe vedle zmíněných tří údajů musel současně mít i telefon majitele karty.

Za aktivaci nové služby i její využívání nebude banka účtovat žádné poplatky.

"Toto rozšířené zabezpečení začne fungovat i pro majitele karet vydaných před 12. zářím. Aktivovat si ho lze přes internetové bankovnictví nebo na pobočce. Telefonní číslo pro zasílání kódů lze kdykoliv změnit," říká Peter Demjanovič, ředitel útvaru Karty ČSOB.

Rozšířená funkce bude fungovat nezávisle na tom, jaká banka poskytla internetovému obchodníkovi platební terminál - rozhodující je vydavatel karty (ČSOB a Poštovní spořitelna).

Zaslání dodatečného ověřovacího kódu nabízí od letošního roku také tuzemská Citibank.

Další novinkou je u ČSOB a Poštovní spořitelny nastavení limitu speciálně pro internetové platby, tuto funkci ovšem nabízejí i konkurenční banky.

Jak to funguje u konkurence

Druhá z největších tuzemských bank - Česká spořitelna - podobné ověřování přes SMS kód zatím neplánuje, jak potvrzuje Klára Pačesová z tiskového oddělení.

Podobně jako většina konkurentů ale spořitelna nabízí jednak nastavení speciálního limitu pro internetové platby, jednak možnost zablokování karty pro tyto transakce. Za poplatek 30 korun pak lze kartu dočasně odemknout a znovu zamknout.

Vedle standardního zabezpečení pak některé další banky nabízejí i speciální platební karty, určené právě jen pro internetové transakce. Údaje z nich se tedy nedostanou k personálu při běžném placení v supermarketu, restauraci a dalších "kamenných" obchodech.

Objednat si lze také informační SMS zprávy o pohybu na účtu.

Jsou i další možnosti

Bezpečné platby kartou s technologií 3D Secure podporují podle Petera Demjanoviče z ČSOB všechny české internetové obchody. "Protože se jedná o mezinárodní standard, také v řadě zahraničních internetových obchodů půjde potvrdit platbu SMS heslem," dodává.

Při využití technologie 3D Secure jsou veškeré údaje posílány přímo bance, sám obchodník k nim nemá přístup. Proto je považována za nejvyšší úroveň zabezpečení.

"Vedle 3D Secure by lidé měli platit kartou na internetu pouze u obchodníků, kteří používají takzvaný protokol SSL, tedy mají zakódovaný přenos údajů o platební kartě," dodává Klára Pačesová z České spořitelny.

Tradiční možností, kterou Češi při nákupu na internetu využívají, je zaslání zboží na dobírku. Zaplatí za něj sice až po doručení, ale mnohdy si připlatí za poštovní služby.

Mezi další rozšířenější možnosti patří převod na účet obchodníka nebo platba prostřednictvím internetové peněženky jako PayPal či PaySec.

Foto: Ludvík Hradilek, Aktuálně.cz
Čtěte také:
Nové logo České spořitelny? Může to být tato včela
Přiveďte bance nového klienta, dá vám odměnu 6000 korun
Slevy už čekají i v bankomatech, stačí si vybrat peníze

 

Právě se děje

Další zprávy