Cena vybavení pro prvňáka se vyšplhá nad 1000 Kč

Tereza Holanová Tereza Holanová
25. 8. 2011 21:30
Základní vybavení pro prvňáka může stát až 2 tisíce korun, nejdražší je aktovka
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Cena základního vybavení pro dítě, které se chystá do první třídy, se může vyšplhat až ke dvěma tisícům korun. Pokud rodiče seženou levnou aktovku, lze se vejít do 1 300 Kč.

Ušetřit mohou i na tom, že nakoupí jednotlivé položky na různých místech. Některé věci prodávají levněji klasická papírnictví, u jiných se vyplatí supermarket.

Vyplývá to ze srovnání cen v prodejnách Officentrum, Papírnictví Zbraněk a v řetězcích Globus, Albert a Tesco.

Čtěte více: Školy musí ušetřit 250 milionů, do kapes sáhnout rodiče

Nejdráže vyjde školní brašna. Klasickou aktovku je možné koupit zhruba od 400 Kč, některé obchody je ovšem prodávají i za 900 a více korun.

V českých supermarketech a hypermarketech lze koupit pouze dětské batohy, jejich ceny se pohybují od 359 Kč (Tesco).

Druhou nejdražší položkou je obuv - dítě jednak potřebuje nové papuče, dále "jarmilky" nebo čisté tenisky do tělocvičny. V klasických obchodech s obuví se cena bačkůrek pohybuje okolo 200 Kč, levněji je prodávají obchodní řetězce.

V Globusu zaplatíte za nejlevnější přezůvky 99 Kč, v Albertu 129 Kč. Cena cviček se pohybuje okolo sta korun jak v obchodech s obuví, tak v detailových prodejnách.

Pokud chcete plněný penál, běžte do supermarketu

Pouzdro seženete levněji v supermarketech, jednotlivé psací potřeby však díky větší nabídce stojí méně v papírnictví. Levněji tu ve srovnání se supermarkety vyjdou například pastelky, nůžky nebo guma.

V maloobchodních řetězcích se naopak vyplatí kupovat plněné penály, jejich ceny činí 99,9 Kč (Tesco) nebo 139 Kč (Albert). Zhruba na 150 Kč vyjde nákup základních výtvarných pomůcek, mezi které patří vodové barvy, tempery, tuš a sada tří štětců.

Tempery i vodovky se vyplatí kupovat spíše v supermarketech. Například sada šesti temper stojí v Globusu 39,90 Kč, v Albertu 54,9 Kč a v obou papírnictvích 69 Kč.

Supermarkety lákají na slevy

Za hlavní výhodu nákupů v řetězcích můžeme označit rozsáhlejší slevy na toto zboží. Ceny učebních pomůcek podle analýzy společnosti Česká distribuční v průměru klesly o 33 procent.

V rámci akcí zaměřených na začátek školního roku se supermarkety snaží prodat i řadu věcí, které se samotným nástupem do školy příliš nesouvisí - například tiskárny, počítačové myši, hry nebo předplacené telefonní karty.

Nevýhodou těchto nabídek je menší výběr zboží, které je - s výjimkou hypermarketů - ve srovnání s papírnictvím omezený.

 

Právě se děje

Další zprávy