Zapomeňte na PIN. Supermarkety spouští nový typ karet

Petr Kučera Petr Kučera
18. 8. 2011 14:00
Interspar jako první potvrdil, že umožní bezkontaktní platby kartou
Bezkontaktní platební karta
Bezkontaktní platební karta | Foto: VISA

Praha - Mezi prvními obchody, které začnou běžně přijímat bezkontaktní platební karty, budou hypermarkety Interspar a supermarkety Spar.

"Bezkontaktní technologii zprovozníme během října na všech pokladnách, tedy ve 33 hypermarketech a pěti supermarketech. Potřebné terminály dodá Česká spořitelna," řekla online deníku Aktuálně.cz mediální zástupkyně společnosti Spar ČOS Martina Kloudová.

Podzimní start revoluční novinky, která má zrychlit drobné platby do 500 korun, avizovala Česká spořitelna už letos v březnu. Dosud však neupřesnila, kdy a kde ji zprovozní.

Spořitelna zároveň začne svým klientům vydávat nové karty, vybavené potřebnou technologií. Právě ty budou k rychlejším nákupům nutné. Vedle nových zájemců je lidé dostanou i při pravidelné výměně starších karet.

Jako první v Česku začala "bezkontaktní karty" vydávat už v červnu Citibank, použitelné ale zatím jsou jen v zahraničí - bezkontaktně lze platit například v některých slovenských, polských či německých obchodech.

Citibank také společně s Komerční bankou a operátorem O2 spustila v červenci pilotní provoz jiné novinky - bezkontaktního placení mobilním telefonem. Zatím však jde jen o testování, omezené na zhruba 400 vybraných zákazníků ve čtyřech hypermarketech Globus. Ostrý provoz má začít až v příštím roce.

Obchodů bude víc

Síť Spar/Interspar zřejmě nebude jediná, která už během října začne běžně přijímat bezkontaktní platby kartou. Je však první, kdo dosud uvedl konkrétní termín i rozsah.

"Novinku budeme spouštět s více obchodníky, nechceme je však bez jejich souhlasu jmenovat. O tuto technologii registrujeme poměrně značný zájem," říká bez bližších podrobností Helena Matuszná z tiskového oddělení České spořitelny.

Podle březnových plánů má jít především o obchody, kde se masově vyskytují menší platby a současně mají celorepublikovou působnost.

"Půjde hlavně o hypermarkety a supermarkety, případně také o lékárny, drogerie, restaurace či kavárny. Do konce letošního roku chceme zprovoznit zhruba do tisícovky terminálů," řekl v březnu Miloslav Křečan, ředitel kartového centra České spořitelny.

Také druhá největší banka, ČSOB, chce začít klientům vydávat bezkontaktní karty ještě letos. "Konkrétní termín zatím není stanoven," říká mluvčí Pavla Hávová. Ve čtvrtém čtvrtletí plánuje ČSOB i zahájení pilotního provozu u vybraných obchodníků - vedle supermarketů má jít hlavně o čerpací stanice, placení za dopravu, drogerie, lékárny či rychlé občerstvení.

Největší maloobchodní řetězce zatím ohledně termínu spuštění ostrého provozu odpovídají spíše vyhýbavě. "Zajímáme se o celou řadu inovací pro své zákazníky, mezi ně patří též platba bezkontaktními kartami. Kdy a jak budou zavedeny také na našich prodejnách, nelze v současné době ještě konkretizovat," říká třeba mluvčí Kauflandu Michael Šperl.

V první vlně nebude například řetězec Albert. "Do konce letošního roku tuto technologii zavést naplánujeme, uvažujeme o ni do budoucnosti, zatím bez konkrétních termínů," říká jeho mluvčí Judita Urbánková. Letos ji nezprovozní ani řetězec Billa.

Také McDonald´s letos tuto novinku v Česku nespustí, terminály od UniCredit Bank na ni budou připraveny až v příštím roce.

Jen do 500 korun

Pro zákazníky má být placení rychlejší a má je motivovat k placení kartou i za drobné nákupy. Stejně jako u standardních plateb kartou nebudou řetězce účtovat žádný příplatek - za transakce si banka vybere poplatky přímo od obchodníka, ne od nakupujících.

Bezkontaktní platbu stačí jen přiložit k terminálu, není ji tedy nutné zasouvat ani zadávat PIN.

Její použití však bude omezeno jen na platby do 500 korun při každém nákupu, u dražších plateb zůstane povinné zadání PIN. Omezen má být také počet transakcí, které půjde uskutečnit bez tohoto ověření.

Případný zloděj karty sice bude moci zaplatit až několik dalších nákupů po maximálně 500 korunách, majiteli karty prý ale škoda nehrozí. Spořitelna slibuje, že takové zneužití proplatí, samozřejmě pokud nepůjde o účelový podvod. Ke kompenzaci nebude nutné speciální pojištění.

"Zkušenosti ze zemí, kde už bezkontaktní platby fungují, neukazují na výrazný nárůst podvodů," říká Křečan. Ani předloňská novela zákona o platebním styku, která v Česku zvýšila odpovědnost bank za zneužití karty, nepřinesla podle něj výraznější zneužívání.

Úplně bez PINu to nepůjde

Podrobnosti o nastaveném limitu plateb či jejich celkovém objemu zatím nechce spořitelna zveřejňovat. Pokud je klient vyčerpá, stačí mu jen zadat PIN a limit poběží znovu.

V praxi se nejspíš limit obnoví dříve, jestliže člověk mezi drobnými platbami zaplatí i něco dražšího nebo vybere z bankomatu - tedy po každé online transakci (zadání PIN).

Pro bezkontaktní placení částek do 500 korun nebo "klasické" vyšší platby přitom bude stačit jediná karta, která zvládne obě možnosti.

Zůstane na volbě klienta, jestli u levnějších nákupů použije bezkontaktní technologii, nebo zda bude chtít zadávat PIN také u těchto drobnějších částek.

Česká spořitelna očekává, že se počet transakcí do 500 korun zvýší o polovinu oproti současnosti. Nyní její klienti platí kartou v průměru 893 korun při jednom nákupu, nicméně polovina plateb nepřesahuje zmíněnou pětistovku.

Zaplatíte i mobilem

Další novinkou je možnost placení u pokladen prostřednictvím mobilního telefonu nebo jiného zařízení, které podporuje technologii NFC.

Od července běží pilotní provoz ve třech pražských a jednom plzeňském hypermarketu Globus, účastní se jej přes 400 vybraných zákazníků Citibank, Komerční banky a operátora O2. Ostrý provoz má začít nejdříve na začátku příštího roku.

"V praxi jednoduše klient obsluze pokladny oznámí, že bude platit kartou v mobilním telefonu. Ten následně přiloží ke čtecímu zařízení u pokladny a vyčká na potvrzovací tón signalizující úspěšné provedení finanční transakce," říká Marcel Gajdoš z Visa Europe. Potvrzení platby a tisk účtenky proběhne během dvou sekund.

"Přesáhne-li částka nákupu 500 korun, vyzve aplikace klienta k zadání PassCode na mobilním telefonu, jehož pomocí platbu autorizuje," dodává Stanislav Novotný z Citibank.

Novinka bude fungovat jen s mobilními telefony Samsung Star 5230 NFC, Apple iPhone, BlackBerry, Samsung Galaxy II a dalšími zařízeními, která podporují technologii NFC.

"V budoucnosti může být platební karta nahrána i na jiné nosiče, například čip ve tvaru přívěsku na klíče nebo nálepky," říká Sirus Zafar, ředitel platebních karet Komerční banky. Klasické karty s bezkontaktní technologií začne KB vydávat v příštím roce.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Slevy už čekají i v bankomatech, stačí si vybrat peníze
Ušetřete přes tisícovku ročně, neplaťte za účet v bance
Přiveďte bance nového klienta, dá vám odměnu 6000 korun
 

Právě se děje

Další zprávy