Vyšší DPH: Pracujte, vzkazuje vláda nejchudším rodinám

Petr Kučera Petr Kučera
26. 7. 2011 17:25
Kompenzovat zdražení i nejchudším rodinám? Vláda je proti zvyšování dávek
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Chystané zvýšení daně z přidané hodnoty se většiny rodin s dětmi výrazněji nedotkne, zdražení jim totiž téměř plně vykompenzuje vyšší daňová sleva.

Nejchudším rodinám ale navrhovaná kompenzace příliš nepomůže, protože slevu na dani nebo daňový bonus mohou využít pouze pracující rodiče.

Vyplývá to z nejnovější studie think-tanku IDEA vedeného Janem Švejnarem, která vychází z dat Českého statistického úřadu.

Autoři studie současně navrhli způsob, jak - při stejných nákladech pro státní rozpočet - pomoci i těmto nejchudším rodinám. Premiér i ministr financí ale návrh odmítají.

Jen 35 korun měsíčně navíc

Podle koaliční dohody má snížená sazba DPH v roce 2012 stoupnout na 14 procent, o rok později pak vzroste na 17,5 procenta a sjednotí se základní sazbou, která dosud činí 20 procent.

Sjednocení DPH má rodinám s dětmi - už počínaje rokem 2012 - kompenzovat zvýšení daňové slevy na vyživované dítě o 150 korun měsíčně.

"Toto opatření sníží podíl domácností, negativně zasažených zvýšení DPH, z 80 na 65 procent. Domácnosti s dětmi by tak po zvýšení daňové slevy v průměru ztratily jen 35 korun měsíčně," říká autorka studie Klára Kalíšková.

Zvýšení slevy na dani za dítě však příliš nepomůže nejchudším rodinám. Často jde o lidi bez práce nebo s nízkými příjmy, takže nemohou slevu nebo takzvaný bonus uplatnit.

Vyšší dávky? Ne, práce

Autoři studie proto navrhují způsob, jak alespoň částečně kompenzovat chystané zdražení 99 procentům všech rodin s dětmi, tedy i těm nejchudším.

Jednalo by se o kombinaci, obsahující vedle zvýšení daňové slevy na dítě i vyšší přídavky na děti. A protože by daňová sleva nestoupla o tolik, jak nyní předpokládá vláda, byl by dopad na státní rozpočet podle výpočtů IDEA shodný.

"Zvýšení slevy na dani za dítě o 120 korun a zvýšení přídavků na děti o 115 korun měsíčně by mělo stejné průměrné dopady jako vládní návrh zvýšení slevy na dani o 150 korun, ale bylo by šetrnější k těm nejchudším," říká Kalíšková.

O přídavky na děti mohou žádat právě nejchudší rodiny, jejichž příjem je nižší než 2,4násobek částky životního minima rodiny.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) i premiér Petr Nečas (ODS) ale takové řešení odmítají.

"Považujeme za lepší jít cestou vyšší daňové slevy a nezvyšovat sociální dávky. Dáváme tak jasný signál, že více podporujeme rodiny, kde se rodiče zapojují do pracovního procesu a vzniká jim příjem podléhající dani," říká Kalousek.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) nicméně slibuje, že právě kvůli očekávanému zdražení zvýší i dosavadní hranice životního minima. Ty jsou určující právě pro nárok na některé státní dávky.

 

Právě se děje

Další zprávy