V obchodě už zaplatíte i mobilem, zrychlí také karty

Petr Kučera Petr Kučera
20. 7. 2011 13:20
Zkušební provoz v řetězci Globus zahájily Komerční banka, Citibank a Telefónica O2

Praha - Od středy je v Česku možné platit za nákupy i mobilním telefonem. Zatím však půjde jen o pilotní provoz, širší veřejnost si na tuto možnost počká do roku 2012.

Do ověřovacího provozu bezkontaktních plateb se zapojí 400 vybraných klientů Komerční banky, Citibank a operátora Telefónica O2. Speciální terminály budou fungovat ve třech hypermarketech Globus v Praze a jednom v Plzni.

Do 500 korun bez autorizace

Novinka má usnadnit a zrychlit zejména placení částek do 500 korun bez nutnosti zadávat ověřovací kód.

"V praxi jednoduše klient obsluze pokladny oznámí, že bude platit kartou v mobilním telefonu. Ten následně přiloží ke čtecímu zařízení u pokladny a vyčká na potvrzovací tón signalizující úspěšné provedení finanční transakce," říká Marcel Gajdoš z Visa Europe. Potvrzení platby a tisk účtenky proběhne během dvou sekund.

"Přesáhne-li částka nákupu 500 korun, vyzve aplikace klienta k zadání PassCode na mobilním telefonu, jehož pomocí platbu autorizuje," dodává Stanislav Novotný z Citibank.

PassCode je uložen v zabezpečeném prostoru SIM karty mobilního telefonu a nahrazuje v tomto případě klasický PIN kód, zadávaný při placení běžnou platební kartou.

Platební aplikaci, která bude nahrána na SIM karty mobilních telefonů, poskytla karetní asociace Visa Europe. Během pilotního provozu půjde jen o telefony Samsung Star 5230 NFC s předinstalovanou mobilní aplikací O2 Wallet.

Pro komerční provoz se pak počítá s telefony Apple iPhone, BlackBerry, Samsung Galaxy II a dalšími zařízeními, která podporují technologii NFC.

Zrychlí i platební karty

Bezkontaktní placení mobilem není jedinou letošní novinkou v této oblasti. Zřejmě od letošního podzimu začnou v Česku fungovat i bezkontaktní platební karty.

Tyto karty začala už v polovině června vydávat Citibank jako první v Česku, pro změnu s konkurenční asociací MasterCard (více v červnové zprávě). Klienti však s nimi zaplatí jen u obchodníků v zahraničí, kteří jsou vybaveni bezkontaktními terminály - například v sousedním Polsku, Slovensku nebo Německu. V Česku si budou muset počkat do podzimu, kdy řádově stovky těchto terminálů zprovozní Česká spořitelna.

Nová technologie umožňuje platit za drobné nákupy rychleji a pohodlněji. Také v tomto případě stačí do limitu 500 korun přiložit kartu bez zadávání PIN. O fungování těchto karet a jejich bezpečnosti jsme podrobněji psali v tomto článku.

 

Právě se děje

Další zprávy