V obchodech je nebezpečná přilba pro lyžaře i cyklisty

Petr Kučera Petr Kučera
2. 2. 2011 11:03
ČOI varuje před dvěma rizikovými výrobky
Foto: ČOI

Praha - Česká obchodní inspekce varovala před nebezpečnou přilbou pro lyžování a snowboarding, další nebezpečná přilba je pak určena pro cyklisty a skateboardisty.

V prvním případě jde o model S 58 B, C Razier, vyrobený v srpnu 2009 čínskou firmou Strategic Sports Limited at Kowlon, Hong Kong. Do Česka přilbu dováží společnost Helmets RZ se sídlem v Otrokovicích, která ji nyní stahuje z trhu.

"Přilba nevyhověla požadavkům příslušné technické normy. Není schopna dostatečně absorbovat náraz a při pádu tak nedokáže zabránit zranění, které hrozí zejména v oblasti temene hlavy," říká mluvčí České obchodní inspekce Tomáš Vozáb.

Foto: ČOI

Inspekce varuje také před přilbou pro cyklisty a "uživatele skateboardů" s označením Qku 16018 B. Dovozce ani výrobce nebyl dosud zjištěn, kontroloři proto zabavili alespoň veškeré dostupné výrobky u prodejce.

"Přilba nemá v případě nárazu dostatečnou účinnost při jeho tlumení. Rovněž způsob připevnění na hlavě nezaručuje uživateli, že při předpokládaných podmínkách používání bude přilba pevně uchycena, tedy že nedojde k jejímu sesmeknutí. V případě pádu tak může dojít ke vzniku závažného poranění hlavy," dodává mluvčí.

Podívejte se na nebezpečné hračky, před nimiž varovala ČOI:

 

Právě se děje

Další zprávy