Za vánoční dárky letos utratíme víc. I za pyrotechniku

Petr Kučera Petr Kučera
21. 10. 2010 16:45
Průzkum: Přes dvě třetiny lidí si dovolí víc než vloni
Foto: Jan Langer

Praha - Většina obyvatel Česka letos plánuje utratit za vánoční dárky o trochu víc peněz než vloni. Vyplývá to z průzkumu, který v srpnu a září provedla společnost Unilever na reprezentativním vzorku 500 osob.

Více než vloni dá za dárky téměř 70 procent lidí. Průměrná útrata na člena rodiny prý vzroste z loňských 3 106 korun na 3 233 korun. To je ale pořád výrazně méně než v předchozích letech - v roce šlo totiž o 3 667 korun a v roce 2006 dokonce o 5017 korun.

"Největší rozdíl jsme zaznamenali u skupiny obyvatel s nejnižší příjmem. Ti předpokládají, že letos utratí za domácnost průměrně 5 322 korun namísto loňských 4 764 korun," říká Petr Hantych, regionální manažer analýz ze společnosti Unilever.

Naopak oproti předcházejícím Vánocům se chystají nejvíce šetřit domácnosti s vyššími příjmy - zatímco vloni utratily 12 592 korun, letos podle průzkumu jen 11 232 korun.

Na pyrotechnice se nešetří

Lidé plánují větší útratu také za další vánoční a silvestrovské nákupy, nejen dárky. Nejvíce prý narostou výdaje za pyrotechniku - v průměru 700 korun oproti loňské pětistovce.

Za vánoční stromek jsou lidé připraveni zaplatit o 150 korun více než v roce 2009, vánoční výzdoba bude dokonce o 180 korun nákladnější než vloni. Naopak výdaje za vánočním cestování klesnou zhruba na polovinu, letos na 1 665 korun.

Kapr, salát a cukroví

Štědrovečerní a silvestrovský stůl zůstane skoro stejný jako vloni. Štědrovečerní večeře stojí českou domácnost průměrně 800 korun, ukázal průzkum.

Složení svátečního stolu zůstává již řadu let zcela stejné - na štědrovečerním stole nebude v naprosté většině domácností chybět kapr, bramborový salát a vánoční cukroví.

Podle průzkumu se v českých rodinách peče v průměru osm druhů cukroví, oproti několika předchozím letem jejich počet nezměnil. Nejvíce druhů pečou lidé v Jihomoravském kraji (jedenáct), nejméně v Plzeňském kraji (šest).

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Chcete vrátit koupené zboží? Víme, na co máte nárok
Jak reklamovat vadné zboží? Čtěte krok za krokem
Lidé platí za běžné nákupy o pětinu méně než před krizí
 

Právě se děje

Další zprávy