Finta s fotbalovým MS: Soutěž o televizi přijde draho

Petr Kučera Petr Kučera
29. 9. 2010 14:40
Obchodní podmínky se vyplatí číst pozorně. Postižení ale přesto mají šanci
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Účast v internetové soutěži o televizory Samsung se může účastníkům prodražit. Sdružení obrany spotřebitelů varovalo všechny, kdo se registrovali na webu www.ms-2010.sk.

Po zodpovězení tří jednoduchých otázek musel zájemce vyplnit formulář se svými osobními údaji a potvrdit souhlas se všeobecnými obchodními podmínkami. A právě ty obsahovaly cenu 39,95 euro.

"Za zmíněnou cenu měli zákazníci získat přístup k portálu obsahujícím informace z fotbalového mistrovství světa. Přitom šlo o něco, co je jinde volně dostupné zcela zdarma," říká Jan Votočka, mluvčí a právník Sdružení obrany spotřebitelů.

Provozovatel webu je společnost Online Investment Group Ltd., která jako své sídlo uvádí Seychely.

Účastníci nyní dostávají faktury na příslušnou částku. "Počty poškozených jsou zatím neznámé, neboť společnost s vymáháním a upomínkami teprve začíná," dodává Votočka.

Lidé, kteří tuto fakturu dostanou, by se podle Votočky neměli nic platit. "Domníváme se, že na straně spotřebitelů chyběla vůle smlouvu uzavřít a smlouva jako taková tedy nemohla platně vzniknout," vysvětluje. Sdružení prý učiní v nejbližších dnech příslušné právní kroky k zajištění ochrany českých zákazníků.

Čtěte pozorně. Aspoň údaj o ceně

Podobný případ se objevil v loňském roce. Sdružení tehdy varovalo před slovenskou společností Pro Content s.r.o., která po mnoha českých uživatelích vymáhala 60 euro.

"Ačkoliv se stránky www.downloads-portal.sk tvářily, že programy a jiný multimediální obsah nabízí zdarma, po registraci uživatelům oznámily, že se stali předplatiteli obsahu webu na určité období," připomíná Votočka.

Přestože sdružení i v tomto případě doporučovalo faktury ignorovat, připouští, že mnozí lidé nakonec raději zaplatí ve snaze vyhnout se domnělým potížím.

"Pokud uživatel dosud nic nezaplatil, tak se podle těchto obchodních podmínek nestal uživatelem, a smlouva tudíž uzavřena nebyla. Připomínáme, že právní úkon musí být učiněn srozumitelně a určitě, jinak je neplatný. Neplatný je také právní úkon, který svým obsahem nebo účelem odporuje zákonu nebo jej obchází anebo se příčí dobrým mravům," říká Votočka.

Online deník Aktuálně.cz si nicméně ověřil, že na obou webech jsou - alespoň nyní - všeobecné obchodní podmínky včetně ceny k dispozici ještě před registrací. Fakturu tedy může čekat jen ten, kdo si je nepřečte. Část týkající se ceny lze najít během několika vteřin pod názvem Povinnosti uživatele.

 

Právě se děje

Další zprávy