Výběr z bankomatu v cizině: Kolik stojí a jak ušetřit

Věra Tůmová, Peníze.cz
10. 7. 2010 21:30
Za výběr z některých bankomatů zaplatíte stovky korun. U jiných můžete výrazně ušetřit
Foto: UBS

Za výběr z bankomatu v zahraničí si tuzemské banky účtují poplatky až v řádech stovek korun. Kdo ale ví, jaký bankomat použít, může výrazně ušetřit.

Některé banky totiž nabízejí zvýhodněné výběry - týkají se buď jen vybraných karet, nebo určitých destinací, případně obojího.

Mezi nejzajímavější platební karty z hlediska ceny za výběr ze zahraničního bankomatu zatím stále patří debetní platební karta mBank a Holiday karta od Volksbank . Při využití sítě vlastních bankomatů finančních skupin jsou rozhodně cenově zajímavé také karty UniCreditBank, České spořitelny a ČSOB.

mBank chystá změnu

Zcela bez poplatku můžete v cizině ještě stále vybírat, a to až do konce letošního července, kartou mBank. Konkrétně debetní kartou VISA Classic k osobnímu běžnému účtu mKonto.

Od 1. srpna však banka začíná účtovat poplatky za některé transakce. V zahraniční zůstanou zdarma jen výběry hotovosti nad 2500 korun. Kdo si vybere méně, zaplatí poplatek 35 korun.

Klienti s kartou od spořicího účtu eMAX zaplatí za výběr vždy 35 korun, držitelé kreditních karet mKreditek 49 korun, což je oproti minulosti také více.

A to už pro klienty výhodné nemusí být, zvláště, když mBank má ze všech tuzemských bank nejvyšší kurzovou marži.

Holiday karta od Volksbank

Pokud někdo plánuje cestovat mimo Evropu z dosahu sítě bankomatů největších evropských finančních skupin, může být pro něj zajímavé pořídit si Holiday kartu od Volksbank. S ní zaplatí za výběr z jakéhokoliv zahraničního bankomatu 29 korun.

Banka navíc od července mění podmínky pro získání karty a klienti si o její vydání mohou zažádat v průběhu celého roku jen za symbolický poplatek jednu korunu měsíčně.

Tato debetní karta je však vydávána jen k běžnému účtu, za který se platí klasické měsíční poplatky. Volksbank nyní nabízí také bezplatný účet Aktiv konto, který lze sjednat při návštěvě Volksbank Shopů v síti hypermarketů Kaufland. Od 9. srpna však banka i tento účet zpoplatní, a to devíti korunami měsíčně.

Čtěte také
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Čtěte také

Levněji v rámci skupiny

.Klienti největších tuzemských bank, kteří se vydají na dovolenou po Evropě, mohou využívat zvýhodněné výběry v síti bankomatů vlastní finanční skupiny.

Podobně jako v uplynulých letech to platí pro klienty UniCredit Bank, České spořitelny a skupiny ČSOB včetně Poštovní spořitelny.

UniCredit Bank se od loňska podařilo navíc síť bankomatů vlastní skupiny rozšířit na více než 19 tisíc v osmnácti zemích. Za výběr s debetní kartou zaplatíte stejně jako v Česku, tedy nula až pět korun. Majitelé kreditních karet UniCreditBank zaplatí za výběr z bankomatů skupiny 49 korun + jedno procento z vybírané částky.

Také pro klienty České spořitelny s debetními kartami je výhodné v cizině používat bankomaty skupiny Erste Group. Za výběr z nich zaplatí stejný poplatek jako v tuzemsku, tedy 6 korun. Skupina Erste působí vedle Slovenska v Rakousku, Chorvatsku, Maďarsku, Rumunsku, Srbsku a na Ukrajině.

Výhodnější výběr mají alespoň na Slovensku i klienti skupiny ČSOB. Pokud vybírají na Slovensku ze "svého" bankomatu, zaplatí 6 korun, klienti s Maxkartou od dceřiné Poštovní spořitelny zaplatí 5 korun. Ti, kdo mají od ČSOB kreditní kartu, zaplatí z vlastních bankomatů na Slovensku 6 korun + 1,5 procento z vybírané částky.

Tabulku s cenami za výběr z bankomatů u konkrétních bank najdete na webu Peníze.cz

Pozor na procenta

Pokud jste držitelé platebních karet jiných bank, připravte se na podstatně vyšší částky, které vám banka za výběr z bankomatu v zahraničí naúčtuje. Výše poplatků se pohybuje zhruba od 60 do 100 korun plus určité procento z vybírané částky.

Například u karet od Raiffeisenbank činí poplatek za výběr hotovosti v zahraničí 100 korun + 0,5 procenta z vybírané částky. Podle jejího mluvčího Tomáše Kofroně se ovšem nevyplatí rozhodovat se při volbě karty pro výběr z bankomatu v cizině jen podle poplatků. Důležitý je podle něj i kurz, který se používá při přepočtu. Někdy pak takový výběr s kartou od banky s malým či nulovým poplatkem může vyjít dráže než s kartou, kde je poplatek vyšší.

Některé banky si navíc účtují až dvouprocentní přirážku za platby mimo eurozónu. Lidé by si podle Kofroně měli na dovolenou nicméně brát raději embosované karty, aby mohli platit i u obchodníků, kteří mají místo elektronických terminálů jen takzvané imprintery neboli "žehličky". Obecně bývá platba kartou pro klienta podle bankovních expertů výhodnější než výběr hotovosti.

Tabulku s cenami za výběr z bankomatů u konkrétních bank najdete na webu Peníze.cz

 

Právě se děje

Další zprávy