Sex i soutěž po telefonu maskují cenu, protestů přibývá

Petr Kučera Petr Kučera
20. 6. 2010 16:36
Stonásobně vyšší cena za telefonní hovor. Výslovné varování předem prý není potřeba.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Představte si: Jste v obchodě, nakupujete třeba televizi. Víte sice, že je obecně dražší než jogurty, ale cenovka s přesným údajem chybí. Cenu zjistíte až když televize "projede" pokladnou a vám už nezbývá nic jiného než zaplatit, ať je jakákoliv. Absurdní? U "nákupu" telefonních služeb nikoliv.

Česká obchodní inspekce po delší době znovu varovala před telefonními linkami s vyšším tarifem, konkrétně před takzvanými žlutými linkami začínajícími trojčíslím 900 (různé placené služby). "Počet stížností roste," říká mluvčí ČOI Tomáš Vozáb.

Vyšší cena se platí také za hovory na linky začínající 906 (soutěže) a 909 (erotika). Volající v některých případech zaplatí za každou minutu až stokrát vyšší cenu než u běžného hovoru.

Cenu? Ano, ale až po zaplacení

Přestože stát už reguluje kdeco, zrovna v dlouho problematické oblasti takzvaných barevných telefonních linek je právní úprava zřejmě nedostatečná.

Online deník Aktuálně.cz se přesvědčil, že provozovateli linek s vyšším tarifem stačí oznámit cenu za minutu hovoru až na jeho konci, nikoliv hned na začátku. Volající tedy už nemá možnost, jak hovor s mnohonásobně vyšší cenou včas zrušit.

"Operátor je podle § 54 zákona o elektronických komunikacích povinen zveřejňovat ceny, a to i způsobem umožňujícím dálkový přístup (tedy prostřednictvím internetu - pozn. red.)," tlumočí názor Českého telekomunikačního úřadu Jana Artěmenková ze sekretariátu předsedy.

Jinými slovy: Stačí, že si lidé mohou zjistit minutové ceny hovorů na webu operátora nebo třeba v tištěném "ceníku" v prodejně, případně na konci telefonátu.

Jenže: Nejen zákon o elektronických komunikacích, ale také zákon o ochraně spotřebitele zároveň odkazují na zákon o cenách. Ten v § 13 stanoví, že "prodávající je povinen při nabídce a prodeji zboží poskytnout informaci spotřebiteli tak, aby měl možnost seznámit se s cenou před jednáním o koupi zboží".

"To ale neznamená, že by při hovoru na linky začínající dvojčíslím 90 musel být spotřebitel upozorněn na konkrétní cenu hned na začátku hovoru," říká za Českou obchodní inspekci její mluvčí.

Podle některých právníků je však takový výklad absurdní. "Je to podobné, jako kdyby při nákupu v klasickém obchodě chyběly cenovky a prodávající by vás odkázal na ceník, který jste si mohli předem prostudovat na jejich webu," domnívá se například právník Martin Dvořák, spolupracující s několika spotřebitelskými poradnami.

U soudů zastání nenajdete

Zákon o cenách má "na starosti" ministerstvo financí. "Problematiku účtování telefonních hovorů v kompetenci nemáme, posuzuje ji Český telekomunikační úřad jakožto regulátor v oblasti komunikací," odmítá však Radek Ležatka z tiskového oddělení ministerstva.

Lidé, kteří si na nesprávné vyúčtování telekomunikačních služeb chtějí stěžovat u soudu, mají smůlu. "Soudy totiž tyto případy odmítají řešit a odkazují na Český telekomunikační úřad," vysvětluje Dvořák.

A jsme znovu na začátku - podle úřadu stačí zveřejnit ceník, není nutné informovat o konkrétní ceně také hned na začátku každého hovoru.

"Loni úřad řešil celkem 107 tisíc sporů o zaplacení dluhů za telekomunikační služby, oproti předchozímu roku je to o třetinu víc," říká předseda ČTÚ Pavel Dvořák. Také proto chce prosadit, aby o sporech nově rozhodovaly soudy. Podle něj je český stav, kdy tuto oblast řeší regulátor, evropským unikátem.

Zavolej mi. Už ne na 0609

"Nejčastěji si stěžují lidé, kteří na základě tiskem inzerované nabídky půjčky nejdříve volali na běžné telefonní číslo, kde je hláška odkáže na další postup, spočívající ve volání na číslo začínající 900," upřesňuje Tomáš Vozáb z České obchodní inspekce.

K větší informovanosti nepřispělo ani celorepublikové přečíslování telefonní sítě, byť k ní došlo už téměř před deseti lety. Pro mnoho lidí stále zůstává známější dřívější číslo 0609 než nynější stejně "zákeřné" 900, 906 nebo 909.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
T-Mobile versus klientka: Nemáte signál? Nevadí, plaťte
Levné volání bude. T-Mobile, O2 a Vodafone neuspěli
Telefonovali příliš dlouho. T-Mobile jim mění tarif

Takzvané žluté linky lze snadněji zaměnit s jinými i díky nástupu konkurenčních telekomunikačních společností. Například v Praze se lze kromě běžných čísel začínajících dvojkou setkat i s normálně účtovanými linkami začínajícími třeba trojčíslím 974 (ministerstvo vnitra, policie) nebo 973 (armáda).

Česká obchodní inspekce nabízí alespoň jednoduchý postup, jak cenu zjistit předem: "Cenu za jednu minutu volání vyjadřuje čtvrtá a pátá číslice tohoto telefonního čísla. Například volání na telefonní číslo 900 082 239 stojí osm korun za jednu minutu, volání na telefonní číslo 900 952 357 stojí 95 korun za minutu," upřesňuje mluvčí.

 

Právě se děje

Další zprávy