Pozor na další internetový obchod, který nedodává zboží

Petr Kučera Petr Kučera
22. 4. 2010 15:00
Nespokojení zákazníci chystají žalobu na obchod Shop-Elektro.com

Praha - V Česku působí další internetový obchod, který nedodává zaplacené zboží. "Varujeme před obchodem www.Shop-Elektro.com. Stěžovalo si něj několik zákazníků," oznámil dnes Tomáš Hodboď z porovnávače cen Heureka.cz.

Klienti internetového obchodu nyní připravují trestní oznámení. Případem se už zabývá Česká obchodní inspekce.

"Obchodník nereaguje na telefonáty ani e-maily zákazníků," říká Hodboď. "Zákazníci, kteří se cítí podvedeni, mohou v případném trestném oznámení postupovat společně," dodává.

Kromě toho, že zástupci obchodu Shop-Elektro.com už několik dní nereagují na pokusy o kontakt, uvádějí také neúplné obchodní podmínky a zadání údajů o platební kartě je prováděno na nezabezpečené stránce.

IČO uvedeného u internetového obchodu shop-elektro.com je vedeno na jméno István Sándor Kara se sídlem v Brně-Slatině. Doména je registrována na Petra Sándora z Prahy.

Zřejmě pro zdání větší serióznosti vítá obchod své klienty oznámením o "oslavě druhých narozenin", ačkoliv doména byla registrována teprve letos v lednu. Starší záznamy neobsahuje ani služba WebArchive.org.

Stejné číslo účtu, na který měli kupující posílat peníze, se začátkem letošního roku objevilo také na některých inzertních serverech. Údajně patřilo ženě ve finanční tísni, která prostřednictvím inzerátů prosila veřejnost o finanční příspěvky.

Web je navíc na první pohled (grafikou i špatnou češtinou) podobný jinému podezřelému obchodu Levne-nakupy.net, na jehož podvodné jednání upozornila Česká obchodní inspekce na začátku letošního března. Také webhostingové služby si provozovatel objednal u stejné společnosti - Český webhosting. Podrobněji jsme o e-shopu Levne-nakupy.net, jehož stránky už firma Český webhosting zablokovala, psali v samostatném článku.

Hodboď připomíná, že platba kartou přes internet sama o sobě není nebezpečná, jen je nutné využívat zabezpečené řešení 3D Secure či ověřené platební systémy. "3D Secure je aplikace kartových asociací MasterCard a Visa. Údaje zadáváte údaje přímo bance a nedostanou se tak do rukou obchodníka, přenos dat je navíc šifrován. Nikdy nezadávejte údaje o kartě přímo na stránkách obchodníka, ale vždy využijte odkazu, který vás přesměruje na zabezpečenou bránu," dodává zástupce webu Heureka.cz

Odborníci doporučují dávat přednost obchodům s certifikací od Asociace pro elektronickou komerci (APEK) nebo alespoň s doporučeními od porovnávacích služeb typu Srovnáme.cz nebo právě Heureka.cz. Znakem serióznosti bývají také podrobné úplné a reklamační podmínky včetně výslovně zmíněné možnosti vrátit zboží do 14 dnů bez udání důvodu (byť toto právo má zákazník přímo ze zákona). Chybět nesmějí ani kompletní a nejlépe i funkční kontaktní informace. Obrázek si lze udělat také z větších diskuzních fór na internetu.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Podvodný e-shop přestal fungovat. Kvůli přetížení
Za zboží z e-shopu teď můžete zaplatit i na poště
E-shopy si často s pravidly hlavu nelámou, zjistila ČOI
Chcete vrátit koupené zboží? Víme, na co máte nárok
 

Právě se děje

Další zprávy