Stowattové žárovky končí, koupíte už jen úsporné

Ekonomika Ekonomika
27. 8. 2009 10:25
Staré žárovky víc "protopily" než prosvítily. Ty nové ale mají také svá mínus
Foto: Ludvík Hradilek

Brusel - Příští týden skončí jedna éra vědeckotechnické revoluce. Žárovce, která se od svého objevu koncem 19. století prakticky nezměnila, začne zvonit hrana.

Od 1. září bude prodej klasické 100 wattové žárovky zakázán ve všech obchodech celé EU. Postupně je má nahradit nový typ úspornější zářivky.

To  však neznamená, že po 1. září staré žárovky už nebudou k dostání na pultech obchodů. "Velkoobchodníci a maloobchodníci budou moci doprodat veškeré své zásoby," vysvětluje na svých webových stránkách ministerstvo průmyslu..

Jak ale upozornil server EUbusiness.com, zavedení nové zářivky není zdaleka bez problémů. Starý a od příštího týdne zakázaný typ žárovek potřebují nemocní. Ten nový zase obsahuje jedovatou rtuť.

Postupný konec

Od 1. září 2009 nebudou smět být uváděny na trh žárovky, které nejsou čiré a které mají příkon 100 W a vyšší. Pokud bude mít obchodník na skladě žárovky, které byly uvedené na trh před 1. září 2009, může tyto výrobky uvést do oběhu a doprodat je svým zákazníkům i po 1. září 2009. Nesmí však do prodeje zařadit produkty, které získal po 1. září a které nesplňují zmíněné podmínky. Kontrolu bude provádět Česká obchodní inspekce.

Od roku 2010 pak nepůjde uvádět na trh už ani žárovky o příkonu vyšším než 75 wattů. Do roku 2012 se pak budou stahovat z trhu žárovky až do příkonu 15 wattů. Od roku 2016 nebude možné nabízet ani halogenové žárovky.

Evropská asociace spotřebitelů sice krok uvítala. Kromě úspor energie totiž nový typ žárovek vydrží osmkrát až patnáctkrát déle, takže i když jsou nové žárovky dražší, „rozdíly v cenách se vyrovnají."

Klasickou žárovku potřebují nemocní

Asociace spotřebitelů ale přidala i obavy z „rizika vysokého obsahu rtuti v nových zářivkách." EU podle asociace také nepamatuje na spotřebitele, kteří starý typ žárovek musejí používat například kvůli citlivosti na světlo.

Asociace proto žádá, aby Evropská komise těmto lidem zajistila možnost dál si starý typ žárovek kupovat. „dokud nebude dostupná vhodná alternativní technologie."

Obavy z vysokého obsahu rtuti v nových zářivkách sdílí i Stephen Russell, generální tajemník asociace ANEC, která zastupuje zájmy spotřebitelů v otázkách evropské standardizace.

Rtuti je v nových zářivkách víc, než musí

"Současný limit je sice stanoven na pět miligramů rtuti na jednu žárovku, nejlepší dostupné technologie ale umožňují žárovkám fungovat s pouhým jedním až dvěma mikrogramy," upozornil Russel.

Podle něj by se také měla zajistit správná recyklace starých žárovek. "Spotřebitelé by měli mít právo bezplatně vrátit staré žárovky v prodejně. Jsme přesvědčeni, že jen takto bude recyklace účinná," uzavřel Russel.

Po letošním zákazu stowattové žárovky budou zákazy dalších typů klasických žárovek následovat v příštích letech. Od roku 2012 už je v obchodech nenajdete.

Starému kontinentu má tento krok časem ušetřit až 80 procent energie, který spotřeboval na svícení starými žárovkami pálícími ve vakuu za velkého příkonu kovové vlákno. Podle ministerstva průmyslu tak EU ušetří 40 TWh ročně, tedy asi roční spotřebu Rumunska.

Evropská unie tak zároveň sníží svůj podíl emisí oxidu uhličitého až o 15 tun ročně.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Konec klasických žárovek. Koupíte už jen úspornější
Plán státu: Žárovky zmizí z ulic. Uspoří se miliardy
Slunce má na Sahaře vyrábět elektřinu pro Evropu
 

Právě se děje

Další zprávy