Zneužití platebních karet při online nákupech přibývá

Veronika Skálová Veronika Skálová
25. 8. 2009 11:20
Data mizí díky hackerům i chytrákům s tužkou a papírem

Brno - Platební karta jako past na peníze? Může se jí stát, i když svůj PIN nosíte pouze v hlavě. Tedy v případě, že máte kartu odblokovanou pro platby na internetu. Internetové obchody hlásí v poslední době nárůst případů, kdy se někdo pokusil zaplatit ukradenou kreditní kartou nebo údaji, které z ní získal.

„Se vzrůstající oblibou online nákupů v České republice dochází během letních měsíců až k dvojnásobnému navýšení počtu pokusů o zneužití platební karty. Dochází k nim zejména poté, kdy banky zaznamenají phishingový útok na uživatele internetového obchodu či internetového bankovnictví," uvedl Ivan Pechánek z Raiffeisenbank. Banka kvůli nárůstu podezřelých objednávek na internetu už zřídila nové monitorovací oddělení.

Internetové obchody stále častěji využívají bezpečnostní systém 3D-secure, při němž údaje o kartě neputují k obchodníkovi, ale přímo do banky. O podezřelých transakcích pak banka obchod informuje.

„Přestože od dubna evidujeme podezřelé objednávky v celkové hodnotě 350 000 korun, všechny nám dosud známé pokusy o podvod skončily bez finančních ztrát. Nejčastěji tento problém řešíme u dražších parfémů a hodinek, cena u podezřelých transakcí však začíná v poslední době klesat," poznamenala Viera Trumhova, finanční ředitelka společnosti Vivantis, která provozuje několik internetových obchodů.

Data není třeba krást přes internet

Zloděj vůbec nemusí být tak zdatný v oblasti internetové kriminality, aby dokázal data u karty získat internetovým útokem. V případě rychlého jednání může stihnout objednat zboží krátce po krádeži karty. Ani ta ale není k podvodu nutná.

„V poslední době se množí případy, kdy se zloděj pouze dostane na pár minut k platební kartě, opíše si potřebné údaje, kartu vrátí na její místo a zakrátko už objednává zboží. Těchto případů přibývá zvlášť od začátku hospodářské krize," poznamenal Lukáš Pospíšil, ředitel prodeje internetového obchodu Alza.cz.

Před takovým postupem se lze zneužití karty bránit jediným způsobem - zablokovat její využití pro platby na internetu.

„Je to jediný způsob jak zneužití údajů bezpečně zabránit. A pokud majitel platební karty přesto chce nakupovat v e-shopech, může místo platební karty používat takzvanou virtuální kartu, kterou nabízí řada bank. Ta je určená pro platbu na internetu a klient sám rozhoduje, kolik peněz na ní bude pro tento způsob nákupu k dispozici," přiblížil Jan Strnad, sales engineer společnosti McAfee pro Českou republiku a Slovensko.

Starat se musí i obchodníci

Že počet pokusů o zneužití platebních karet stoupá, potvrzuje i stoupající počet jejich odhalení. Důležitá však je obezřetnost samotných obchodníků, kteří podezřelé případy ohlásí příslušné bance.

„Odhalit podobné podvodné pokusy se nám velmi daří ve spolupráci s našimi smluvními obchodníky, kteří s námi konzultují jim podezřelé transakce. Počty odhalených případů ovšem považujeme za informaci interního charakteru," podotkla mluvčí České spořitelny Kristýna Havlingerová. Doplnila však, že častější než zneužití ukradené karty je i nadále zneužití odcizených údajů o ní.

Banky doporučují svým klientům, aby kartami platili jen v takových internetových obchodech, které mají na stránkách umístěné potvrzení o kódování dat, které do banky odcházejí nebo využívají 3D-Secure protokol.

Ani když se ale zlodějům podaří nákup v internetovém obchodě uskutečnit, není vše ztraceno.

„Oznámení o platbě, kterou klient označí jako jím neprovedenou, banka pečlivě prošetří. Obchodního partnera, u kterého byla platba provedena, požádá prostřednictvím jeho banky o předložení písemných dokumentů a dokladů o platbě. Po přijetí tyto dokumenty vyhodnotí: pokud se prokáže, že platbu skutečně nerealizoval držitel karty, banka provede tzv. chargeback a finanční prostředky vrátí zpět na účet držitele karty," vysvětlila Havlingerová.

Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
Pozor na novou fintu u bankomatů, varuje e-mail
Webové obchody přestřelily, mizí malí i velcí hráči
Zájem o MP3 z internetu roste, ale pirátů je stále víc
 

Právě se děje

Další zprávy