Sdružení napadlo kontroly tašek a dokladů v obchodech

Ekonomika Ekonomika, red eko
23. 8. 2009 18:31
Podle Sdružení obrany spotřebitelů je porušován zákon

Praha - Některé bezpečnostní agentury v obchodech porušují zákon. "Na jejich chování si lidé stále stěžují, hlavně na arogantní přístup a vynucování si nahlédnutí do obsahu tašek a osobních dokladů. To se často děje nevybíravým způsobem," říká mluvčí Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) Jan Mišurec.

Právník sdružení Jiří Žůrek upozorňuje, že pracovníci bezpečnostních agentur nejsou oprávněni vynutit si prohlédnutí obsahu tašek zákazníka.

"A to ani tehdy, pokud před vstupem do prodejny visí cedulka oznamující, že vstupem do prodejny dává spotřebitel k takovému jednání souhlas," říká Žůrek.

Pokud má pracovník agentury důvodné podezření z krádeže, může takovou osobu zadržet do doby příjezdu policie.

Agentury ani detektivové rovněž nemají právo kontrolovat občanské průkazy ani jiné osobní doklady. To opět přísluší jen policistům.

"Jestliže by však zásahem pracovníka agentury došlo k zásahu do osobnostních práv spotřebitele a došlo by ke snížení jeho občanské cti či lidské důstojnosti, mohl by se zákazník domáhat omluvy a odškodnění v penězích," dodává Žůrek.

Šlo by například o situaci, kdy by byl v prodejně veřejně označen za zloděje a následně by se ukázala tato informace jako nepravdivá.

V českých obchodech bylo loni podle studie britské společnosti Centre for Retail Research ukradeno nebo se ztratilo zboží v hodnotě 479 milionů dolarů (9,7 miliardy korun).


 

Právě se děje

Další zprávy