Druhá největší síť kaváren vstupuje do Česka

Petr Kučera Petr Kučera
31. 8. 2009 12:25
Gloria Jean's Coffees začne v Praze a Brně
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Australský řetězec Gloria Jean's Coffees, provozující druhou největší síť kaváren na světě, dnes vstoupil do České republiky. První kavárnu otevřel v Praze na Klárově u stanice metra Malostranská..

Ještě do konce letošního roku chce firma otevřít druhou kavárnu, a to 16. října v brněnském nákupním centru Olympia. ""Chceme udržet rozumnou expanzi. Čekáme na příležitosti, které nebudou vražedné. Velmi záleží například na výši nájmu" říká Naďa Plzáková ze společnosti H.A.M. Gastro Czech, která bude tuto síť v České republice provozovat.

Hlavním licenčním partnerem Gloria Jean's Coffees v České republice je společnost Asko nábytek, která je majoritním vlastníkem zmíněné firmy H.A.M. Gastro Czech.

Do sítě Gloria Jean's Coffees patří kolem 920 kaváren v téměř čtyřiceti zemích světa. Mimo jiné má zastoupení i v Německu, Polsku a Maďarsku.

Kromě kávy dovážené z pražírny v Sydney a speciálně vyškolené obsluhy chce firma zaujmout i levnějšími cenami než její největší konkurent Starbucks. Malé espresso je o desetikorunu levnější (35 korun), střední capuccino přijde na 59 korun (ve Starbucks 85 korun).

Foto: Aktuálně.cz

Jednoznačně největším řetězcem kaváren na světě je právě Starbucks se zhruba 16 tisíci pobočkami v padesátce zemí. Od loňského ledna však kvůli restrukturalizaci uzavřel téměř 600 kaváren, zejména v USA.

První pobočka Starbucks v České republice funguje od začátku loňského roku, dosud se k ní připojilo dalších osm - všechny v Praze. Licenci v Česku vlastní společnost AmRest.

Nejvíce kaváren, celkem osmnáct, provozuje v Česku řetězec Coffee&Co. Na zdejším trhu působí od roku 2002, aktivní je také na Slovensku a v Maďarsku.

Foto: Aktuálně.cz

Ztrátu v řádech milionů korun hlásí z českého trhu také britsko-polská síť Coffee Heaven, působící v Česku od roku 2004. Po nedávném uzavření zhruba třetiny kaváren jich provozuje 12 v Praze a dvě v Brně.

Naopak expanzi ohlásila síť McCafé společnosti McDonald´s. V polovině července otevřela svůj první český kavárenský koutek u dálnice D1 v Průhonicích, postupně chce takto přestavět i své další vybrané "restaurace".

Podívejte se na fotografie z otevření prvního McCafé


Lidé méně utrácejí

Pracovníci oslovených řetězců v neoficiálních vyjádřeních říkají, že tržby letos meziročně klesly přinejmenším o pět až deset procent. Důvodem je jednak menší ochota lidí utrácet, jednak slabší návštěvnost nákupních center, v nichž se mnoho "síťových" kaváren nachází.

Foto: Aktuálně.cz

"Dopady globální finanční krize se bohužel nevyhnuly nikomu, a ovlivnily tak i výsledky kaváren. Na začátku roku jsme zaznamenali mírný pokles návštěvnosti, nicméně od března každý měsíc průměrná návštěvnost opět roste," potvrzuje i zástupce anglického řetězce Costa Coffee, který v Česku působí od loňského listopadu.

Ten v současné době provozuje celkem pět kaváren (dvě v Praze a po jedné v Teplicích, Pardubicích a Liberci). "Do konce letošního roku otevřeme ještě minimálně jednu kavárnu, a to v centru Prahy," říká Stanislav Beránek ze společnosti HDS Retail Czech Republic, která síť Costa Coffee v Česku spravuje.

Foto: Aktuálně.cz

Praha je jistotou. Většinou

Původní plány přibrzdil původem český řetězec Emporio Café, vlastněný nyní skupinou Cimex. Od roku 1993 rozšířil počet kaváren na současných dvanáct (osm v Praze, dvě v Hatích a po jedné v Brně a Olomouci). To je však jen část z dřívějšího rozsahu - už od roku 2006 firma začala ustupovat z regionů (Ostrava, České Budějovice a jedna kavárna v Brně), uzavřela také dvě pobočky v Praze.

Letos na jaře otevřel svou jedinou českou pobočku také Hard Rock Café, podle dostupných informací nehodlá svou síť rozšiřovat mimo Prahu.

Foto: Aktuálně.cz

Ani Praha však automaticky neznamená ziskovost. Od plánu na síť kaváren musela ustoupila krátce po jeho zahájení společnost Prague Retail Holdings, provozující prodejny Blue Star a nyní již jen jedinou kavárnu Blue Star Café na ruzyňském letišti. Po necelých čtyřech letech skončila letos na jaře také síť Bio-cafes, tvořená šesti pražskými podniky.

Naopak z regionálních řetězců se zatím postupně rozrůstá například plzeňský Cross Café. Provozuje pět kaváren a chystá prý rozšíření mimo domovské město. "Krize se zatím na naší návštěvnosti neprojevila, zaznamenali jsme zisk," říká bez bližších podrobností jednatel firmy Jan Janák. Cross Café nicméně na začátku roku pozastavilo plánovaný rozvoj. "K budování dalších kaváren se chystáme na konci letošního roku," dodává Janák.

McDonalds
McDonalds | Foto: Reuters
Čtěte také:
McCafé v Česku startuje, první bude v Průhonicích u D1

 

Právě se děje

Další zprávy