Jste mladí? Ušetříte v cizině i doma na festivalech

Pavla Adamcová Pavla Adamcová, hjp
24. 6. 2009 11:45
Některé studentské karty podražily, tisíce slev ale nabízejí i letos
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Chystáte se o dovolené do zahraničí, nebo si raději užijete tuzemské letní akce? Zkrotit letní výdaje vám může pomoci některá z řady mezinárodních karet pro studenty i nestudující mladé lidi.

Mezinárodní slevové karty jsou pro mladé jedním z nejrozšířenějších způsobů, jak ušetřit. To platí hlavně pro již zmiňované letní festivaly, ale i řadu dalších divadelních, filmových i hudebních akcí.

"Stejně jako loni, i letos je pro držitele karet ISIC a Alive připraveno více než 30 hudebních festivalů se slevou až 50 procent," říká Alena Bartošová z GTS Alive. Ušetřit na vstupence nějaké to procento z celkové ceny se dá o letošních prázdninách například na Masters of Rock, Lipnofestu, Rock for People nebo Sázavafestu.

Čtěte také:

"ISIC jsem za studií využívala hlavně v zahraničí. Na řadě míst jsou totiž pro jeho držitele vstupy zadarmo. Pak jsem slevu využívala například také na vstupy do kin," popisuje své zkušenosti vystudovaná ekonomka Lenka Marianová

O mezinárodních kartách:

  • ISIC - je určen studentům středních, vyšších odborných a vysokých škol akreditovaných Ministerstvem školství a držitel musí být studentem denní formy studia. Nárok na kartu ISIC není omezen horní věkovou hranicí. Pořizovací cena 300 Kč. Platnost až 16 měsíců, resp. od 1. 9. jednoho školního roku do 31. 12. roku následujícího.
  • ALIVE - Kartu ALIVE (IYTC) si mohou pořídit všichni mladí do 26 let. Nemusí studovat, stačí předepsaný věk. Pořizovací cena 300 Kč. Platnost 12 měsíců.
  • EURO<26 - mezinárodní identifikační průkaz pro mladé. Mohou ji získat všichni mladí lidé ve věku 10 - 29 let (včetně), tedy nejen studenti. Pořizovací cena 200 Kč. Platnost 12 měsíců.
  • IYHF - (International Youth Hostel Federation) nabízí kartu opravňující k ubytování více než 4 200 hotelů po celém světě, které patří do sítě ubytoven a hostelů IYHF. Na ubytování nabízí slevy, ve vybraných zemích také slevy na dopravu či do muzeí. Pořizovací cena 200 korun/cca 7 eur. Platnost 12 měsíců.

ISIC patří mezi nejznámější mezinárodní průkazy pro mladé. Slevy na něj je možné uplatnit na více než 1600 místech v Česku, po celém světě existuje asi 38 tisíc slev. Největším vydavatelem jsou veřejné vysoké školy, které už přes deset let postupně akceptují průkaz ISIC jako kombinovaný průkaz studenta na univerzitu.

Ten není ovšem zdaleka jedinou kartou pro mladé. Slevy na výlety za kulturou nabízí například i mezinárodní karta Euro<26. Na vybraných místech mohou majitelé tohoto průkazu uplatnit slevu nejčastěji v rozmezí 20 až 50 procent. Výhody je možné letos získat třeba na Letní filmové škole v Uherském Hradišti.

Slevy v cizině? Na jídlo, dopravu i ubytování

Jak s ISIC a Alive, tak i s Euro<26 je možné cestovat výhodně po cizích zemích. Ušetřit se dá pro prostudování seznamu slev na ubytování, dopravě i jídle.

Například Euro<26 nabízí při cestách vlakem po Evropě slevu 20 procent na italských železnicích Trenitalia, slevu ve Španělsku 25 procent či v Portugalsku až 50 procent. Kartu je možné uplatnit i u vnitrostátních linek ve Skotsku, a to 30 procent či Polsku a Rumunsku.

"Dvě naše studentské karty mládeže EURO<26 pak fungují díky slovíčku "Student" i mimo Evropu, zpravidla všude tam, kde jsou poskytovány studentské slevy," dodává Marek Kráčmar ze Sdružení karty mládeže, které je českým vydavatelem průkazu.

Pokud na cestách bydlíte v hostelech a mládežnických ubytovnách, vyplatí se mít za 200 korun (nebo sedm eur) mezinárodní kartu IYHF. Ta nabízí oprávnění na ubytování v sítí International Youth Hostel Federation, do které patří téměř čtyři a půl tisíce ubytoven a hostelů po celém světě.

ISIC i Alive podražily

Jak slevové karty získat? Karta ISIC i Alive, kterou si mohou pořídit nestudenti do 26 let, od loňského září podražila, a to o 50 korun. Nyní obě stojí v prodejní síti rovných 300 korun.

"Prostřednictvím partnerských škol si však i nadále mohou studenti pořídit kartu ISIC v podobě kombinovaného průkazu studenta s licencí ISIC za podstatně zvýhodněných podmínek. Na některých školách dostávají studenti od školy ISIC dokonce úplně zdarma. Od některých bank navíc získávají na ISIC příspěvek ve výší 200 korun na svůj studentský účet," doplňuje Bartošová.

Karty Euro<26 mohou získat všichni mladí lidé ve věku 10 - 29 lety včetně, tedy nejen studenti. Pořizovací cena je oproti loňsku stejná, tedy 200 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy