V českých velkoobchodech nabízejí jedovaté zboží

Veronika Skálová Veronika Skálová, ska
18. 6. 2009 19:45
Náhodné testování třinácti výrobků odhalilo v devíti z nich nebezpečné látky
Látky, které nesmí obsahovat hračky a kosmetika, našla kontrola například v linoleu. Ilustrační snímek
Látky, které nesmí obsahovat hračky a kosmetika, našla kontrola například v linoleu. Ilustrační snímek | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nebezpečné ftaláty, které narušují hormonální systém a mohou způsobit vážné poškození plodu, a další nebezpečné látky odhalila kontrola objednaná sdružením Děti Země u plastových výrobků prodávaných v několika řetězcích.

"Zadali jsme akreditovaným laboratořím Státního zdravotního ústavu a Institutu pro testování a certifikaci provedení analýz obsahu ftalátů a látky HBCD ve 13 plastových výrobcích zakoupených v plzeňských provozovnách obchodních řetězců Tesco, Globus, Obi, Baumax a Svět koberců," uvedl Martin Hyťha z plzeňské pobočky Dětí Země.

Devět vzorků obsahovalo nebezpečné látky

Ftaláty odhalili odborníci v celkem pěti z devíti testovaných výrobků, u nichž bylo uvedeno, že jsou vyrobené z PVC. Většinou šlo o nebezpečný ftalát DEHP, který nesmí být Evropské unii pro své vlastnosti přítomný v hračkách ani kosmetice.

Jako látka toxická a ohrožující reprodukci byl dokonce zařazen Evropskou agenturou pro chemické látky na prioritní seznam sedmi nebezpečných látek vzbuzujících mimořádné obavy.

"Z testovaných předmětů jej obsahovaly například podlahové krytiny, konkrétně linonelum, ubrus nebo hračka pro psy. Nebezpečný bromovaný zpomalovač hoření HBCD obsahovaly tři ze čtyř testovaných výrobků z polystyrenu," dodal Hyťha.

Také tato látka se ocitla na stejném seznamu jako ftalát DEHP. Obě chemikálie dlouhodobě přetrvávají v životním prostředí a hromadí se v organismu.

"Předpokládal jsem, že nějaké nebezpečné chemické látky asi ve výrobcích najdeme. Ale překvapilo mě, jak běžné jsou ve výrobcích chemikálie, které oficiální evropská agentura zařadila na prioritní seznam nejnebezpečnějších látek," konstatoval Hyťha.

Zástupci řetězců však upozorňují, že nebezpečnost výrobků víc než na obsahu ftalálů závisí na jejich uvolňování. Proto jsou tyto látky zakázané především v předmětech určených pro děti. Jejich obsah v testovaných předmětech tak ještě neznamená, že jsou tyto předměty zdraví nebezpečné.

"Výsledky testů, zadaných Dětmi země, neprokázaly nebezpečnost výrobků. Pro dodržování norem a nařízení Evropské unie máme vytvořen systém na bázi důsledné komunikace s dodavateli. Disponujeme jejich prohlášeními o zajištění plnění příslušných povinností nařízení o registraci, hodnocení, povolování a omezování chemických látek," uvedla mluvčí společnosti Tesco Eva Karasová.

 

Právě se děje

Další zprávy