Pozor na nebezpečný kráječ brambor, uvolňuje olovo

Petr Kučera Petr Kučera, pek
17. 5. 2009 13:50
Ministerstvo zdravotnictví varuje před strunovým kráječem na brambory a zeleninu
Nebezpečný kráječ na brambory a zeleninu, před nímž varuje ministerstvo zdravotnictví
Nebezpečný kráječ na brambory a zeleninu, před nímž varuje ministerstvo zdravotnictví | Foto: Hlavní hygienik ČR

Ministerstvo zdravotnictví varovalo spotřebitele před nebezpečným strunovým kráječem na brambory a zeleninu. „Vzhledem k použitému materiálu a povrchové úpravě výrobku se může do potravin uvolňovat olovo," říká hlavní hygienik České republiky Michael Vít.

Distributoři a prodejci musí výrobek okamžitě stáhnout z trhu. Lidé, kteří si už kráječ koupili, jej mohou vrátit dovozci nebo distributorovi (prodejci) na náklady těchto firem.

Výrobek pochází z Číny, do České republiky ho dováží společnost Mark VN a distribuuje firma W. Robert Schott Praha. Kovový kráječ má kruhový tvar o průměru devět centimetrů. Nad čárovým kódem s číslem 8592007002030 je označení LXT-2597 A.

Zadní strana obalu nebezpečného kráječe
Zadní strana obalu nebezpečného kráječe | Foto: Hlavní hygienik ČR

Výrobek nesplňuje unijní normy, podle nichž nesmí výrobek za obvyklých nebo předvídatelných podmínek uvolňovat své složky do potravin v množstvích, která by mohla ohrozit zdraví lidí. „Z provedených zkoušek vyplývá, že uvolňuje olovo v množství 26 miligramů olova na kilogram potraviny," varuje Vít. U dospělých osob se trávicím ústrojím vstřebává až 10 procent přijatého množství, u těhotných žen a malých dětí dokonce až 40 procent.

"Expozice olovem může vést k poškození celé řady orgánů: ledvin a jater, nervového systému, červených krvinek, cév a svalstva," připomíná hlavní hygienik. Poškození nervové soustavy se projevuje podrážděností, poruchami pozornosti a paměti, bolestmi hlavy, svalovým třesem, halucinacemi, prodloužením reakčního času, poklesem IQ a rychlosti vedení nervového vzruchu. Při nižších koncentracích dochází k neurologickým poruchám a poškození rozpoznávacích funkcí.
 

 

Právě se děje

Další zprávy