Pojištění vstupenek: Jak funguje a na kolik přijde

Petr Kučera Petr Kučera, pek
12. 4. 2009 22:33
Novinku od února využilo přes 1000 lidí, konkurence zatím nepřišla
Koncert Chemical Brothers v T-Mobile Aréně
Koncert Chemical Brothers v T-Mobile Aréně | Foto: Ondřej Besperát

Možná i vám už se stalo, že jste si koupili drahou vstupenku na koncert nebo sportovní akci, ale z nejrůznějších důvodů jste nakonec nemohli přijít. Pokud jste nesehnali jiného kupce nebo se vám nepodařilo vstupenku vrátit, nejspíš jste ji museli nechat propadnout. Od letošního února máte ještě jednu alternativu.

Makléřská společnost Etics ITP totiž uvedla český trh novinku - pojištění vstupenek. Podle dostupných informací zatím podobná služba na českém trhu nefunguje. Během dvou měsíců se neobjevil žádný konkurent. A přinejmenším z řad velkých firem nejspíš jen tak nepřijde: Česká pojišťovna, Kooperativa i ČSOB Pojišťovna na dotaz Aktuálně.cz potvrdily, že se takový produkt zatím uvést nechystají.

Zatím tisícovka

„Během dvou měsíců si pojištění ke vstupence sjednalo přes 1000 lidí," upřesnil na dotaz Aktuálně.cz ředitel společnosti Etics ITP Štěpán Landík. A kolik lidí už uplatnilo takzvanou pojistnou událost? „Službu využívají zejména lidé, kteří si kupují vstupenky na akce s větším časovým předstihem. Většina z těchto akcí dosud neproběhla. Proto řešíme jen několik pojistných událostí. Jejich nárůst očekáváme s přibývajícím časem," dodává Landík.

Dodejme, že většině lidí asi neznámá společnost Etics ITP na českém trhu „jen" zprostředkovává prodej tohoto produktu. Ten ve skutečnosti nabízí pojišťovna Europäische Reiseversicherung AG z Mnichova, vlastněná největší světovou zajišťovnou Munich Re.

Příplatek v řádu desetikorun

Novinku zatím můžete uzavřít jen při nákupu vstupenek v síti Ticketstream, nicméně podle ředitele Etics ITP Štěpána Landíka nyní probíhají jednání s dalšími společnostmi.

Máte-li o něj zájem, musíte pojištění uzavřít nejpozději následující pracovní den po nákupu vstupenky (nelze jej tedy domluvit například až měsíc poté, i kdyby do akce zbýval třeba ještě týden). Pojištění můžete sjednat jak při osobním nákupu, tak přes internet.

Cena pojištění samozřejmě závisí na ceně vstupenky, vždy ale zaplatíte přinejmenším 29 korun. O tuto částku se vám prodraží například lístky v ceně 420 korun, zatímco u lístků v ceně 799 nebo 950 korun si už připlatíte 45 korun. A třeba pojištění vstupenek v ceně mezi 1251 až 2500 korunami pak přijde na 82 korun.

Kdy dostanete peníze zpátky

Jestliže se pak nebudete moci zúčastnit akce, na níž máte koupenou vstupenku s pojištěním, dostanete zpátky plnou cenu vstupenky („propadne" tedy jen cena pojištění).

Seznam důvodů, které vám pojišťovna uzná jako omluvu, je přitom velmi široký. Patří mezi ně:
-  vážné akutní onemocnění či úraz vyžadující hospitalizaci nebo upoutání na lůžko (včetně blízkých osob),
- úmrtí blízkých osob,
- zdravotní komplikace v důsledku těhotenství,
- rozsáhlé poškození bydliště těsně před konáním akce (jestliže je vaše přítomnost v den konání akce prokazatelně nezbytná kvůli zabránění šíření vzniklé škody či stanovení její výše)
- přestěhování z důvodu navázání nového pracovního poměru, jestliže jste vstupenku koupili před podepsáním nové pracovní smlouvy a je-li vzdálenost mezi místem akce a novým bydlištěm větší než 100 km,
- neúčast přátel, s nimiž jste společně zakoupil(a) vstupenku, jestliže byste se musel(a) akce nečekaně zúčastnit sám (sama).

Takzvanou škodní událost vyřizuje společnost Etics ITP. Bude po vás chtít originál nevyužité vstupenky a další potřebné náležitosti - například potvrzení ošetřujícího lékaře, policejní zprávu a podobně.

Na co se pojištění nevztahuje

Naopak pojištění se nevztahuje na případy, kdy dojde ke zrušení akce nebo změně termínu konání. V takových situacích totiž případnou kompenzaci řeší přímo organizátor akce či prodejce vstupenek.

Cenu vstupenky nedostanete zpátky ani v případě, kdy jste některou z výše uvedených skutečností přivodili úmyslně nebo jste o ní v době sjednání pojištění už „věděli nebo mohli vědět".

A omluvou vám nebudou ani obavy z teroristických činů, nepokojů či výtržností. Dokonce ani onemocnění, které je psychickou reakcí na teroristický čin, nepokoj či výtržnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy