Varování: Na trhu jsou nebezpečné hračky i voda

Veronika Skálová Veronika Skálová, ska
8. 4. 2009 15:42
ČOI upozornila na čtrnáct nebezpečných nebo nevyhovujících výrobků
Nebezpečná hračka
Nebezpečná hračka | Foto: ČOI

Brno - Místo výroby Čína a skryté nebezpečí pro malé děti. Česká obchodní inspekce upozornila hned na dvanáct předmětů, které je třeba stáhnout z trhu.

Distributor musel odstranit z prodeje sérii deseti hraček s pohonem na baterie vyrobené v Číně. Rozepnutím zipu, pod nímž je ukryté pouzdro na baterie, totiž děti získají přístup i k měkké výplni zvířátka vyrobené z polyesteru. Tu je možné natrhat na malé kousky, které by menší děti mohly snadno vdechnout.

A to není jediný problém s těmito hračkami. "Příklopná dvířka bateriového pouzdra jsou odnímatelná bez použití nástroje, je umožněn přístup k bateriím. Po odklopení dvířek bateriového pouzdra je volný přístup ke strojku s ozubenými kolečky, který zajišťuje pohyb hračky. Stanou se tak přístupnými malé části a vzniká tak nebezpečí spolknutí, vdechnutí malých částí nebo zadušení dítěte," vysvětlila ústřední ředitelka České obchodní inspekce Jana Příhodová.

Další problematickou hračkou vyrobenou v Číně je plyšový medvídek, kterého je možné přísavkou přichytit na hladký povrch. Závěs je podle obchodní inspekce nevhodně konstruovaný a kromě rizika spolknutí malých částí vytváří i nebezpečné ostré hroty. Také tento výrobek už distributor stáhl z prodeje.

Koloběžka ohrožuje děti

Na koloběžku Scooter upozornil inspekci mezinárodní výstražný systém Rapex. Vozítko s ocelovým rámem, plastovými částmi a košíkem vpředu je vyrobené v Číně a jeho dodavatelem je společnost SSI Trade.

Koloběžka se třemi kolečky má rukojeti řidítek užší než stanoví norma.

"To představuje riziko proklouznutí rukou na řídítkách, a následkem toho může dojít k pádu dítěte během jízdy. Koloběžka také není správně označena hmotnostní kategorií, pro kterou je tento produkt určený. Výrobek představuje vážné riziko pro zdraví dítěte," dodala Příhodová.

Obchodní inspekce proto vydala zákaz prodeje. 

Ředitelka ČOI Jana Příhodová
Ředitelka ČOI Jana Příhodová | Foto: Aktuálně.cz

Pozor na podobu a limity

Další dva předměty, na které obchodní inspekce upozornila, nepatří mezi hračky. Sada kávových svíček však byla stejně jako nebezpečná plyšová zvířátka vyrobena v Číně. Česká obchodní inspekce na tuto dekorační aromatizovanou sadu upozornila, protože je svým tvarem, barvou i vůní zaměnitelná s potravinami.

Poslední výrobek, destilovaná voda pro technické účely, není sice přímo nebezpečný, nesplňuje však parametry, které by splňovat měl. Konkrétně konduktivita, tedy měrná elektrická vodivost, dosahuje u této vody 34,7 mS/m - tedy stejné hodnoty jako běžná pitná voda. Norma však stanoví maximální hodnotu 0,5 mS/m.

"Jedná se o destilovanou vodu pro technické účely a není možné jednoznačně a prokazatelně určit, zda destilovaná voda s vyššími naměřenými hodnotami konduktivity bude mít zásadní negativní vliv na užitné vlastnosti výrobků, do kterých je určena a používána," upozorňuje zpráva inspekce.

Čtěte také:

Inspekce vyšetřovala další jedovaté ořechy

Žvýkačky obsahovaly stejnou látku jako Viagra

Inspekce stáhla z obchodů smrtící buráky

 

Právě se děje

Další zprávy