Kam spolehlivě uložit peníze? Do investičních diamantů

Veronika Skálová Veronika Skálová
27. 3. 2009 21:04
Vzácné kameny, které konzervují majetek, se liší od těch, které zdobí
Existují diamanty, které mají hlavně zdobit, a potom ty, které mají především uchovávat majetek. Používat je k oběma účelům zároveň se nedoporučuje
Existují diamanty, které mají hlavně zdobit, a potom ty, které mají především uchovávat majetek. Používat je k oběma účelům zároveň se nedoporučuje | Foto: D.I.C.

Brno - Sběratelé minerálů, tedy jejich peníze, jsou nejlépe chráněni proti ekonomické krizi. I když i taková sbírka vltavínů může potěšit oko, předchozí tvrzení platí především o sběratelích zcela konkrétního kamene - drahokamu.

„Investice do diamantů představuje jistotu. Jejich cena totiž už sto let trvale roste," vysvětlil Přemysl Synek, generální ředitel společnosti Diamonds International Coporation, která má zastoupení i na nejstarší diamantové burze v belgických Antverpách.

Majetek uložený v diamantech podle něj přečká veškeré politické, přírodní i ekonomické katastrofy. A další odborníci to potvrzují.

„Jedinou obdobně jistou investicí je zlato. Hodnotu si tyto komodity podržely i v historii a to v obzvlášť těžkých časech. Vůbec bych se nedivil tomu, kdyby poptávka po diamantech v poslední době rostla, když cena všech ostatních aktiv, jako jsou nemovitosti nebo akcie, klesala," poznamenal analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

A podle Přemysla Synka poptávka po vzácných kamenech v České republice neustále stoupá, přestože světový trh zažívá v důsledku hospodářské krize útlum.

„Tabulková cena sice na konci loňského roku klesla, šlo však o vyrovnání nárůstu dolaru. Navíc hodnota diamantů od poloviny roku 2007 prudce vzrostla, u některých až o 70 procent. Na konci loňského se pak prudce vrátila na hodnotu z počátku roku 2008. Poptávka poklesla především po šperkařských kamenech a hlavně v USA," uvedl Synek.

Tyhle diamanty do šperků nepatří

Diamanty určené pro uchování majetku a ty, které mají za úkol hlavně zdobit své majitelky a majitele, nejsou stejné.

Diamanty a zlato znamenají jistě uložené peníze, které neztrácejí hodnotu
Diamanty a zlato znamenají jistě uložené peníze, které neztrácejí hodnotu | Foto: D.I.C.

„Laicky řečeno pro šperkaře se víc hodí kameny s nižšími parametry, tedy například čistotou nebo horší barvou. Mají totiž i nižší cenu. Diamanty nejvyšších kvalit se pro běžné nošení příliš nehodí a pokud už jsou vsazeny do šperku, většinu času proleží v trezoru," vysvětlil Synek.

Takzvané investiční diamanty spadají naopak do těch nejvyšších kategorií kvality. Čím kvalitnější je kámen, tím je dražší a tím větší zhodnocení od něj může majitel očekávat. Nesmí na něj však spěchat.

„Diamanty se nehodí pro krátkodobé investice. Smysl začíná mít nákup diamantů na dobu od tří do pěti let. Výnos je pak úměrný výši investice. Očekává-li investor zhodnocení o 1,3 procenta, stačí mu vklad přibližně čtvrt milionu. Na šesti až sedmiprocentní zhodnocení už je zapotřebí investovat asi milion korun," přiblížil Synek.

Chcete diamant? Stačí i pár stovek

Aby si člověk koupil jediný „investiční" diamant, nemusí mít na kontě desetitisíce korun. Důkazem toho bude i stánek Diamond International Corporation na víkendové 22. mezinárodní výstavě Minerály v Brně.

I když k vidění tu budou i diamanty vyšších hodnot, sběratelé minerálů pro něž je výstava především určena, si mohou nejtvrdší nerost na Zemi koupit do své sbírky už za pět set korun.

„Náš stánek bude koncipován spíš informačně, přece jen mineralogové mají jiné potřeby než investoři. V našich showroomech v Praze a Bratislavě jsou obvykle k vidění kameny v celkové hodnotě 200 milionů korun," konstatoval Přemysl Synek.

Čtěte také:

Spořící účty: Nenechte se zlákat jen vysokým úrokem

Pražská burza: Firmy i přes krizi vyplatí dividendy

Máte podnikatelský nápad? Zkuste nové soutěže

 

Právě se děje

Další zprávy