Češi propadli zlaté horečce, mince jdou na dračku

šal
24. 10. 2007 13:00
Rozebrány jsou i mince, které se teprve budou razit

Praha - Češi mají obrovský zájem o zlaté mince z emisí České národní banky. Všechny mince, které ČNB i teprve vydá, jsou beze zbytku numizmatiky rozebrány.

Nic na tom nemění ani skutečnost, že cena zlata ve světě narůstá, což právě zvyšuje pořizovací cenu mincí. Cena zlata se přitom pohybuje na nejvyšší úrovni za posledních asi 30 let.

"Zájem o zlaté pamětní mince je značný, poptávka převyšuje nabídku. Například již nyní máme převis objednávek na zlatou minci ČNB s motivem řetězového mostu ve Stádlci, která bude vydána teprve na jaře příštího roku," říká Pavel Trtík z certifikovaného obchodu Zlaté-mince, který se v Česku specializuje na prodej mincí a medailí z drahých kovů a patří mezi největší.

Zlatý cyklus Kulturní památky

Právě cyklus emisí zlatých mincí ČNB s názvem Kulturní památky technického dědictví, který banka razí od loňského roku až do roku 2010 a kam patří také mince s motivem řetězového mostu, se těší velké pozornosti českých numizmatiků.

V rámci tohoto cyklu bude celkem vydáno deset zlatých mincí z ryzího zlata o nominální hodnotě 2500 korun (každý rok dvě mince).

Dosud již byly v této edici vydány čtyři mince, poslední teprve počátkem tohoto měsíce (3. října). Všechny mince mají hmotnost 7,777 gramu (čtvrtina trojské unce) a jsou v běžném provedení nebo luxusním "proof".

Cena za jednu minci se v důsledku růstu tržní ceny zlata pohybuje okolo sedmi až osmi tisíc korun (běžné provedení). Špičkové proof je ještě dražší.

Foto: www.zlate-mince.cz

Zájem zaskočil i ČNB

Rostoucí poptávkou po zlatých mincích emitovaných ČNB se počátkem letošního října zabývala také bankovní rada ČNB.

"Bylo rozhodnuto, že sice zůstane zachován celkový strop emise, a to ve výši 14 tisíc kusů u zlatých mincí, ale od počátku roku již nebude určen limit pro běžné a špičkové provedení mincí. Dosud se jednalo maximálně o sedm tisíc kusů v běžném provedení a stejné množství ve špičkovém provedení," vysvětluje Tomáš Hládek, ředitel sekce peněžního a platebního styku ČNB.

Toto opatření centrální banka přijala z toho důvodu, že se výrazně zvýšil zájem o mince provedené ve špičkové kvalitě na úkor běžného provedení.

Foto: XTB

Investiční hra o vůz Porsche má za sebou první týden. Přidejte se také a zkuste štěstí.

 

Právě se děje

Další zprávy