Investice do diamantů: zaručený zisk

red.fin
17. 1. 2007 0:00
Investice do diamantů má svá specifika, která ji odlišují od investic do cenných papírů, nemovitostí či jiných komodit. Výhodou investice do diamantů je v samotných vlastnostech diamatu.
Unikátní 603 karátový bílý diamant "Lesotho Promise" byl prodán za 12,36 milionu dolarů. Po plánovaném vylepšení by se jeho cena měla vyhoupnout k 20 milionům dolarů.
Unikátní 603 karátový bílý diamant "Lesotho Promise" byl prodán za 12,36 milionu dolarů. Po plánovaném vylepšení by se jeho cena měla vyhoupnout k 20 milionům dolarů. | Foto: Reuters

Investice do diamantů má svá specifika, která ji odlišují od investic do cenných papírů, nemovitostí či jiných komodit. Výhoda investice do diamantů je v samotných vlastnostech diamatu. Diamantový kámen je v podstatě nezničitelný, je to celosvětově uznávaná komodita.

Bohatství diamantu je velice koncentrované. Váha broušeného investičního diamantu v hodnotě 1 mil. Kč je 0,5 g až 0,6 g - tedy asi 5000krát menší než váha zlata, které by ve stejné hodnotě vážilo zhruba 2,5 kg. Nemluvě o bankovkách. Broušený diamant je volně obchodovatelný, nepodléhá registraci, může tedy i díky své malé velikosti představovat velmi nenápadné bohatství.

Vývoj cen diamantů

Ing. Přemysl Synek, předseda představenstva společnosti Diamonds International Corporation D.I.C. a.s., která se v ČR zabývá výrobou a obchodem s diamantovými šperky, tvrdí: "Ve srovnání s kurzovými turbulencemi, náladami a rozmary akciových trhů si diamanty neustále drží svoji cenu."

Trh s diamanty vznikl v posledních desetiletích 19. století. Téměř od svého počátku je pod silným vlivem kartelu De Beers, který ovládá více než polovinu zdrojů diamantové suroviny.

De Beers se svou obchodní politikou snaží o postupný růst ceny surových diamantů, je faktickým tvůrcem cen na trhu. Synek vysvětluje: "Menší producenti se přizpůsobují, protože taková cenová politika znamená záruku zisku pro všechny při zachování vysokého odbytového potenciálu," a dodává: "I dnes je pravděpodobné, že ceny kvalitních diamantů v příštích letech a desetiletích neustále porostou."

Ceny broušených diamantů stoupaly v posledních letech spíše zvolna a jen ve vybraných kategoriích. Za posledních 20 let hodnota diamantu průběžně rostla o 3 až 7 procent ročně. V letech 2004 a 2005 se růst cen v některých kategoriích významně zrychlil.

Cena kvalitních diamantů od 1.1.2004 do května 2005 stoupla u kamenů vážících nad 1 ct v průměru o 3% nad 3 ct o 8 až 12 % a ceny některých briliantů nad 5 ct stouply 11 až 30% Vývoj cen broušených diamantů pravidelně sleduje tz. Rapaport.

Diamanty mají svou burzu

Rapaport je celosvětově uznávaný systém monitorující dění ve všech odvětvích diamantového průmyslu, od těžby suroviny až po maloobchod šperků. Součástí je vydávaný index velkoobchodních cen - Rapaport Diamont Report, který je sestavován na základě podrobné analýzy trhu.

Důležité je, že ceny udávané v Rapaport Diamond Reportu jsou výchozí pro obchodníky s diamanty po celém světě. Hodnota každé komodity se vztahuje k momentálně uznávané světové měně. Na diamant se tedy dá nahlížet jako na absolutně koncentrovaný dolar.

Pokud dolar klesá, klesá i hodnota této komodity, v tomto případě diamantu. Diamant je však jedna z mála komodit, která dokázala v posledních letech tento pokles kompenzovat nárůstem reálné hodnoty. Přemysl Synek však upozorňuje: "Diamant nepředstavuje investici v tom smyslu, že by přinášel pravidelné výnosy. Pokud si investor koupí diamant, musí počítat s tím, že je to investice minimálně na 5 let."

Ale ani to není to nejvhodnější využití investičních diamantů. Ty mají podle Synka jiné kouzlo. Je to nástroj jistoty a uložení části svých prostředků do konstantní hodnoty, která přetrvá i v případě politických či hospodářských krizí, která je dlouhodobá a běžně je předávána v rodinách mezi generacemi jako prostředek zabezpečení na nejhorší časy.

Tomáš Matějovský, privátní bankéř českého původu žijící ve Švýcarsku tvrdí: "Investiční diamanty jsou vhodné pro zámožné lidi, kteří mají velké množství finančních prostředků a mají zajištěny již všechny svoje finanční potřeby. Jsou to totiž "mrtvé peníze", které nepřinášejí žádný výnos, ale fungují jako pojistná investice pro případ krize.

Diamanty jsou konzervativní investice." Diamanty mohou sloužit i jako spekulativní investice, ale vydělat na spekulaci s diamanty může reálně pouze profesionální obchodník s napojením na primární trh a dobrými kontakty na potencionální kupce.

Werner Hass, viceprezident rakouské burzy s diamanty, v článku vydaném v květnu ve Vídeňském kurýru tvrdí, že nyní je pro investory správný okamžik pro nástup. DeBeers totiž musel zavřít některé svoje diamantové doly, kde došla surovina. Nabídka diamantů se díky tomu zmenšila a tlačí ceny nahoru.

V posledních letech tak ceny diamantů vzrostly o deset procent ročně. Víc než desetiprocentní růst do budoucna není očekáván. Trh s diamanty je klidný. Werner Hass připomíná, že diamanty nejsou správnou kapitálovou investicí pro ty investory, kteří potřebují vzrušení ze stoupajících a klesajících kurzů.

Představují dlouhodobou jistotu pomalu, ale neustále stoupajících cen. Zájemcům doporučuje investovat do diamantů pět až deset procent svého celkového majetku. Za rozumné považuje vsadit na rozdílnou kvalitu a velikost. I u diamantů funguje diverzifikace portfolia. Dalším specifikem investice do blyštivých kamínků je nízká a vysoká likvidita zároveň.

Obchod s broušenými diamanty není celosvětově nijak omezen. V případě, že investor potřebuje svůj drahý kámen prodat, může tak učinit kdekoliv na světě a získá za diamant peníze velmi rychle. Na druhou stranu, pokud prodává narychlo v nouzi, nemusí za svůj kámen získat tu nejvyšší hodnotu, kterou by v dané době mohl jinak požadovat.

Velké a výjimečné diamanty také většinou musí nějaký čas čekat, než se najde kupec. Přemysl Synek také upozorňuje: "V ČR je trh s diamanty na svém naprostém počátku, není zde rozvinutý systém obchodování s diamanty, a proto může prodej diamantu trvat delší dobu."

Strategie nákupu diamantů

Případná rizika spojená s investicí do diamantů lze minimalizovat při dodržování následujících pravidel.

 - Kupovat pouze kvalitní kameny splňující nároky kladené na investiční kameny, viz stupnice hodnocení diamantů v předchozím díle.

- Investici diverzifikovat do několika kamenů

- Nakupovat pouze od specializované firmy, která se investicemi do diamantů zabývá, má stabilní postavení na trhu, nechat si od této firmy poradit

- Snažit se eliminovat množství prostředníků

nakupovat od firem majících přístup na světové diamantové burzy

- Kupovat kameny vždy s mezinárodně uznávaným certifikátem. Na certifikátu neboli rodném listu diamantu musí být uvedeny údaje o 4C - barva, hmotnost, čistota a typ brusu. Certifikát musí dále obsahovat název a adresu laboratoře, číslo a datum vystavení certifikátu. Certifikát vám jako kupci zaručuje kvalitu a pravost vašeho diamantu.

- Uvědomit si možnou sníženou likviditu takto uložených prostředků

- Nakupovat v období, kdy je kurs dolaru na svém dně, jelikož nárůst cen diamantu je pomalejší než pohyb kurzů.

V současné době se stále ještě váže hodnota briliantů na dolar, ačkoliv se začíná prosazovat euro. Možnou alternativou, jak investovat do diamantů a přitom dosahovat pravidelných výnosů z investice jsou akcie diamantových společností, které mají rostoucí hodnotu a přináší stabilní výnosy. Zdroj: kniha Diamonds, Jaroslav Jiránek, SWL, www.dic.as

 

Právě se děje

Další zprávy