Síťový marketing versus "pyramidové struktury"

Redakce
24. 1. 2004 0:00
Robustní cash flow, 46 miliónů nezávislých spolupracovníků, loajální zákazníci, minimální náklady, schopnost obcházet neúprosné požadavky tradičního maloobchodního způsobu distribuce - to jsou pouze některé z atributů firem, využívajících "Interaktivní distribuci zboží a služeb", založenou na principu síťového, nebo mnohovrstevného marketingu.

Robustní cash flow, 46 miliónů nezávislých spolupracovníků, loajální zákazníci, minimální náklady, schopnost obcházet neúprosné požadavky tradičního maloobchodního způsobu distribuce - to jsou pouze některé z atributů firem, využívajících  "Interaktivní distribuci zboží a služeb", založenou na principu síťového, nebo mnohovrstevného marketingu.

Hned na začátku je třeba předeslat, že v případě seriózních firem, budujících své podnikání na bázi "Interaktivní distribuce" nebo síťového marketingu, se jedná o nesmírně mocný ekonomický fenomén s ohromným ziskovým potenciálem, který díky využití duplikačního efektu násobení času a peněz prakticky nemá žádná omezení. Vysoký ziskový potenciál "Interaktivní distribuce" a síťového marketingu je důvodem toho, že toto odvětví průmyslu a obchodu je dnes naprosto plnohodnotným ekonomickým nástrojem, který si našel svoje místo ve struktuře obchodu na všech kontinentech a patří jednoznačně k nejatraktivnějším podnikatelským oborům současnosti. Možnost dosáhnout neobvykle vysokých provizí a dokonce trvalého "reziduálního" příjmu je velmi přitažlivá prakticky pro každého, kdo s tímto obchodním konceptem přijde do styku.

Pro lepší představu o potenciálu tohoto oboru možná poslouží údaje o tržbách společností zabývajících se tímto způsobem obchodu, které podle výroční zprávy WFDSA (Světové Asociace Společností Přímého Prodeje) přesáhly v roce 2003 - 84,5 miliardy USD a některá jména společností, které jsou buď již delší dobu aktivní na poli "Interaktivní distribuce", anebo do tohoto oboru právě vstupují, jako např.: potravinářský gigant Nestlé, který zakoupil divizi přímého prodeje firmy Eismann. Firma Unilever, majitel mnoha známých značek jako např.:  Knorr, Lipton, Hellmann's, Dove, Domestos a Signal, plánuje zahájení přímého prodeje kosmetiky v Jižní Africe a již podniká touto formou na Indickém trhu. Firma Oreck,  loni zažádala o členství ve WFDSA. Loňská největší investice známého miliardáře Warrena Buffeta byl nákup firmy The Pampered Chef s přímým prodejem kuchyňského vybavení. Všechny tyto firmy v loňském roce následovaly příklad společností, které již delší dobu provozují divize přímého prodeje, jako jsou: AOL Time Warner, Citigroup, The Body Shop, Remington, Sara Lee, Yves Rocher, Jim Northrop, Yamanouchi Pharmaceutials a mnoho dalších.

Velké možnosti a potenciál "Interaktivní distribuce" a mnohovrstevného marketingu jsou však přitažlivé nejen pro seriózní a poctivé podnikatele, ale i pro mnoho jednotlivců a organizací, které mají úplně jiné cíle, než rozvíjet důvěryhodné a dlouhodobé podnikatelské aktivity. Principy připomínající mnohovrstevný marketing byly proto za dobu existence tohoto oboru již mnohokrát napodobeny a bohužel i zneužity v podobě různých pyramidových schémat, finančních her a jiných neseriózních, nebo dokonce nelegálních struktur, které měly za cíl pouze rychlé obohacení několika málo jednotlivců, na úkor mnoha podvedených členů, kteří se nechali zlákat vidinou rychlého a bezpracného zisku. To je důvod, proč podnikání, založené na principu síťového marketingu patří mezi nejatraktivnější, ale zároveň i mezi nejkontroverznější a nejdiskutovanější podnikatelské projekty dneška.

Naneštěstí pro mnoho lidí, kteří nemají dostatek informací a kteří přijdou do styku s touto obchodní příležitostí, mohou prezentace různých neseriózních struktur a kvalitního podnikání zdánlivě vypadat na první pohled velmi podobněA není se čemu divit, organizátoři pyramidových her totiž často záměrně, aby vzbudili zdání důvěryhodnosti, zaměňují své aktivity za "síťový" nebo "mnohovrstevný" marketing, často dokonce záměrně používají i podobnou rétoriku jako podnikatelé, zabývající se budováním seriózních podniků.

Základní znaky odlišující seriózní podnikatelskou příležitost od nebezpečných pyramidových struktur
( zdroj: materiály Českého Národního Sdružení Přímého Prodeje.)

1. Prodává firma zboží, nebo jen nabírá nové členy?
Seriózní síťový marketing je obchod, kde zisk je vždy založen výhradně na obratu tvořeném prodejem zboží od mateřské firmy konečnému spotřebiteli. Těmito spotřebiteli mohou být částečně samotní členové distribučního systému, kteří nakupují zboží pro vlastní spotřebu a z části jejich případní zákazníci. Pokud však některá struktura funguje pouze na základě nabírání nových členů za jejichž získávání vyplácí odměny, jedná se o klasický znak pyramidové struktury!!!

2. Vysoký nevratný vstupní poplatek
Většina seriózních podnikatelských příležitostí v síťovém marketingu je zájemcům přístupná jen s velmi nízkým vstupním poplatkem, který obyčejně pokrývá hodnotu základních informačních a propagačních materiálů, případně vzorků zboží. U těch nejkvalitnějších firem bývá dokonce zvykem poskytnout novým zájemcům lhůtu na vyzkoušení příležitosti s možností vrácení vstupního poplatku v případě ukončení spolupráce ve zkušební lhůtě. Pokud však nějaká struktura vyžaduje vysoký vstupní poplatek, nebo jej maskuje neúměrně vysokou cenou za startovní materiály, která je nevratná, jedná se opět o klasický znak pyramidového schématu!!!
 
3.  Nucené, povinné odběry zboží bez možnosti vrácení
Žádná seriózní firma, podnikající na principu síťového marketingu, nestanovuje svým členům jakékoli povinné odběry výrobků. Většina slušných firem dokonce i v případě, že by jejich spolupracovník špatně odhadl svoje obchodní možnosti zpětně odkoupí zásobu zboží, která by z tohoto důvodu vznikla. Jakékoli vynucované, povinné odběry zboží jsou opět neklamnou známkou pyramidového systému.

4.  Nepoužitelné nebo nekvalitní zboží o jehož prodej firma nebo daná struktura nemá ve skutečnosti zájem, a které působí jen jako maskovací zástěrka
Některé pyramidové struktury maskují svou pravou podstatu tím, že mají jakýsi sortiment produktů fyzických nebo častěji finančních, tyto produkty však nemají valnou užitnou hodnotu a taková struktura nemá ve skutečnosti o obrat vzniklý z produktů přílišný zájem. Většinou se tento rys pojí s již dříve zmíněným vysokým vstupním poplatkem.

Tyto čtyři charakteristické znaky jsou jasnými znameními, která by měla případné zájemce o vstup do jakéhokoli "takzvaně výdělečného" systému varovat!

Pokud nabídka podnikání na bázi síťového marketingu tyto znaky neobsahuje, je přesto dobré, dříve než se rozhodnete pro spolupráci, zjistit si veškeré dostupné informace o mateřské firmě a o organizaci, která vám spolupráci nabízí. Jedním z nejspolehlivějších průkazů seriózní nabídky je zda firma, jejíž program vám byl představen, je členem ČNSPP Českého Národního Sdružení Přímého Prodeje. ČNSPP je součástí Českého Svazu Obchodu a zároveň evropské FEDSA a celosvětové WFDSA, nadnárodních federací přímého prodeje. Dnes má ČNSPP devět členů, kteří dosahují ročního obratu přes 2.7 mld. Kč, a se kterými spolupracuje až 120.000 nezávislých podnikatelů.

Podmínkou členství v těchto sdruženích je dodržování velmi přísného etického kodexu, který obsahuje prvky ochrany zákazníků, ochrany distributorů, a který všechny členské firmy zavazuje k legálnímu, etickému a serióznímu podnikání. Firmy, které tento etický kodex nedodržují, nejsou do ČNSPP přijaty, anebo mohou být z tohoto sdružení vyloučeny. Firmy, sdružené v ČNSPP, pak nabízejí skutečně spolehlivou a velmi kvalitní podnikatelskou příležitost, které se není třeba nikterak obávat.

Síťový marketing na Internetu

Zásadním krokem kupředu ve vývoji "Interaktivní distribuce" byl vstup do éry elektronického obchodu, který přinesl masivní nárůsty možností, rozšiřování obchodovatelného sortimentu, členům těchto podnikatelských projektů umožňuje velmi pohodlný a výhodný nákup téměř veškerého zboží a tomuto podnikatelskému oboru dodal zcela nový rozměr atraktivity a výdělečného potenciálu.

Jako jedna z prvních v tomto oboru začala provozovat své Internetové obchodní portály  multimiliardová americká společnost Amway Corporation z Grand Rapids v Michiganu. V USA je to portál Quixtar.com. Quixtar byl odstartován touto společností v září 1999. Obchodní model Quixtaru je v podstatě identický s obchodním modelem Amway, jediným rozdílem je, že je zpřístupněný pro Web. Nezávislí vlastníci podnikání (NVP) seznamují přátele, příbuzné a spolupracovníky s heslem chráněnou webovou stránkou Quixtaru, kde mohou nakupovat tisíce výrobků pro domácnost, doplňků zdravé výživy a kosmetických přípravků, které vyrábí a prodává Amway. Zároveň však, na této stránce mohou nakupovat zboží z více než 80 partnerských obchodů Quixtaru jako např. Omahasteaks.com, OfficeMax.com a True Value.com. Když lidé nakupují přes tento portál, Nezávislý Vlastník Podnikání, který jim tento obchod doporučil, automaticky získává odměnu formou procent z obratu. Stejně jako u Amway mohou Nezávislí Vlastníci Podnikání Quixtar vydělat mnohem více peněz tím, že napojí na tento byznys další NVP. Jakmile vybudují dostatečně velkou organizaci získávají až 25% odměnu z obratu této organizace, 4% leadership bonusy, roční odměny atd.

Quixtar je jedním z webových obchodů, které skutečně začaly produkovat zisky rychle. Během prvních šesti měsíců navštívilo Quixtar 40 milionů lidí a průměrný obrat dosáhl 2 miliony USD denně. Během podzimu, kdy Quixtar startoval, vyprodukoval zisk 518 milionů USD. Podle studie Harris Interactive, přes Quixtar jde asi 22,2% všech Internetových prodejů kosmetiky, jeho nebližší konkurence, Mary Kay má asi 10,1%. Více než 42% lidí, kteří navštívili tyto stránky tam také něco nakoupili, v porovnání s 18% návštěvníků Amazon.com.

 "Jsme úspěšní, protože jsme odlišní od ostatních on-line obchodů. Dáváme důraz na kontakt mezi lidmi," říká Dough De Vos, CEO a syn spoluzakladatele Amway Richarda De Vose v rozhovoru pro časopis Forbes. Samozřejmě nezapomíná dodat, že Quixtar neutratil ani jediný cent na mediální reklamu nebo na nábor specializovaných propagačních pracovníků.
Tato webová verze Amway bude zřejmě přitahovat stále více lidí, zvláště pokud ekonomika půjde stále stejným směrem a lidé, kteří byli propuštěni z velkých firem, jako důsledek všeobecného zeštíhlování, budou stále více rozčarováni riziky, které hrozí v klasickém zaměstnání. Amway nabízí jednoduchou cestu k vybudování vlastního e-byznysu tím, že připravila přehlednou a uživatelsky přátelskou webovou stránku, bere na sebe veškerou logistiku a vypočítávání bonusů a umožňuje svým NVP tento servis využívat pro budování jejich vlastního podniku.
Ve východní Evropě provozuje Amway Corporation obchodní portál Vebso.com (Virtual Electronic Business and Shopping Oportunity), který je poněkud upravenou verzí webového obchodu, přizpůsobeného pro východoevropské trhy.

Klíčovým krokem Amway Corp. v Evropě, byla regionalizace jejích obchodních operací. Jedná se o spojování národních trhů, které podnikatelům v tomto oboru otevírá možnost mezinárodní expanze. Toto spojení, které ve východní Evropě proběhlo v září 2003 se týkalo prozatím 8 východoevropských trhů, jejichž počet by se měl v budoucnu rozšiřovat a pro podnikatele z ČR v zásadě znamená to, že jejich trhem již není pouze 10 mil. českých obyvatel, ale cca 150 mil. spotřebitelů ve východní Evropě. Vstup do éry elektronického obchodu, rozšiřování sortimentu a spojování trhů, posunují tuto podnikatelskou příležitost do nové dimenze potenciálu úspěchu "Interaktivní distribuce".

V podnikání na bázi "Interaktivní komerce" však existuje ještě jedna klíčová přísada, která často bývá tím nejdůležitějším kritériem, rozhodujícím o úspěšnosti nebo neúspěšnosti nových podnikatelů v tomto oboru. Seriózní firma a kvalitní podnikatelský plán jsou základní předpoklady, avšak tou klíčovou přísadou, která často hraje naprosto rozhodující roli při budování skutečně velkých a úspěšných podniků je podpůrný a školicí systém, který mají pouze některé organizace na poli tohoto podnikání.

Jeden z nejpopulárnějších autorů literatury podnikatelského růstu posledních let, "finanční guru" a známý milionář Robert T. Kiyosaki, v knize "Škola byznysu", o síťovém marketingu napsal: "Mnozí lidé se mě ptají, proč doporučuji síťový marketing, když jsem sám zbohatl  jiným způsobem. Právě proto, že jsem nezbohatl tímto způsobem, mohu být trochu objektivnější." "Ani produkty, ani zisky nejsou hlavním důvodem, proč lidem doporučuji, aby se zajímali o společnosti síťového marketingu. Hlavní důvod proč doporučuji určitou společnost, je program osobního a podnikatelského růstu, jejž nabízí. Ze všeho nejdůležitější je zjistit, zda vám je společnost ochotna poskytnout trénink a vzdělání. Hledejte pečlivě, protože skoro každá společnost tvrdí, že má vynikající program osobního a podnikatelského růstu. Já jsem však zjistil, že v mnoha případech to není pravda. Většina organizací, které jsem poznal, vám maximálně nabídne seznam několika doporučených knih a pak vás požádá, abyste pro společnost získali své přátele, jinými slovy, celé školení spočívá v tom, že vás naučí lépe prodávat jejich produkty, proto hledejte pečlivě, neboť existují společnosti, které naopak nabízejí vynikající programy osobního a podnikatelského růstunejlepší programy, jaké jsem kdy viděl."

Má smysl tuto podnikatelskou příležitost zkoušet?

Výhodou podnikání založeného na konceptu "Interaktivní distribuce" a síťového marketingu je bezesporu to, že podnikatel v tomto oboru může začít budovat svou vlastní firmu s minimálními náklady a s nulovým rizikem. Nejdůležitějším vkladem začínajícího Nezávislého Vlastníka Podnikání je jeho nadšení, důvěra v systém, produkty a služby, které doporučuje a ochota pracovat. Potom již záleží jen na jeho obchodním talentu a schopnostech, jak velkou organizaci aktivních spolupracovníků si dokáže vybudovat.

"Interaktivní distribuce" a síťový marketing je jednoznačně plnohodnotný obchodní koncept, který si pevně vydobyl svoje místo v moderních ekonomikách na všech kontinentech. I když ne všechny společnosti a ne všechny nabídky v tomto oboru jsou stejně kvalitní, pokud na základě informací, které jste získali, zjistíte, že nabídka, kterou jste byli osloveni je seriózní a důvěryhodná, můžete se beze strachu do takového podnikání pustit, protože nemáte co ztratit, naopak, můžete velmi mnoho získat.

 

Právě se děje

Další zprávy