Černý, žlutý, či modrý vlak? Porovnali jsme konkurenty

Tereza Holanová Tereza Holanová
2. 11. 2012 5:30
Leo Express odtajnil informace o cenách. S cestujícími má vyjet příští týden
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pokud se chystáte cestovat z Prahy do Ostravy a nemáte žádnou slevovou kartičku, vyjde vás nejlevněji cesta ekonomickou třídou nových černých vlaků Leo Express. Ceny jízdenek pro listopad aktuálně začínají na 137 korunách, nejdražší stojí 191 Kč. Na kratších trasách ovšem nový dopravce tuto konkurenční výhodu ztrácí.

Vyplývá to z podrobného srovnání cen na trasách Praha - Ostrava, Praha - Olomouc a Praha - Pardubice, které uskutečnil online deník Aktuálně.cz. Druhý soukromý konkurent Českých drah, Leo Express, odtajnil informace o cenách ve čtvrtek.

U Českých drah stojí jedna cesta z Prahy do Ostravy 457 korun a u RegioJetu 430 korun. Oba tito dopravci se ale snaží motivovat zákazníky k nákupu přes internet, který vyjde výrazně výhodněji.

Při online nákupu prodává RegioJet lístek za 295 korun. Pokud má pasažér takzvanou kreditovou jízdenku, tak za 290 korun. A v rámci "akčního jízdného" se lze z hlavního města do moravskoslezské metropole dostat už za 215 korun.

České dráhy nabízejí při nákupu přes e-shop Sporotiket v ceně 230 korun. Kromě toho prodávají předplacené slevové karty. Pokud si některou z nich pořídíte, můžete následně jezdit z Prahy do Ostravy za 343 korun (sleva IN 25) nebo 229 korun (IN 50).

Zatím beze slev

Přímo Leo Express na žádné speciální akce či slevy neláká (s výjimkou zákonem stanovené slevy pro žáky a studenty). Ceny se mají pohybovat podle zájmu zákazníků. V nejfrekventovanější časy lze proto očekávat vyšší ceny a naopak.

Strach z toho, že by rostly donekonečna, je ale v podmínkách tržní ekonomiky zbytečný. Pokud se totiž lístky na vytížený spoj vyšplhají na částku, kterou už lidé nebudou ochotni platit, začnou se zákazníci přesouvat k Českým drahám nebo RegioJetu.

Podle zástupců skupiny následně rezervační systém pozná, že se zájem snížil. V dalších týdnech tedy nastaví ceny na nižší hladinu, což opět přiláká zákazníky.

Čtěte také:
Černé vlaky budou jako letadla. Zaplatíte podle odjezdu
České dráhy plánují zdražit. V Lidlu teď dávají slevu
Žluté vlaky svezly za první rok 900 tisíc cestujících

Kolik stojí pohodlí

V úplně jiných relacích se pohybují ceny u luxusních tříd. V případě SC Pendolino lze z Prahy do Ostravy dojet za 430 až 651 korun podle toho, jak vysokou slevu na rezervaci zákazník "uloví". První třída pak vyjde na 686 korun (držitelé karet IN 25 a IN 50 získají čtvrtinovou, respektive poloviční slevu).

RegioJet žádnou dražší třídu nenabízí, zato Leo Express hned dvě. V business class se listopadové ceny pohybují mezi 357 až 561 korunami, v prémiové třídě pasažér zaplatí 553 až 836 korun.

Jak ale nováček zdůrazňuje, na rozdíl od konkurence tu na náročného cestujícího čekají sedadla, která lze napolohovat do spací polohy, více prostoru nebo třeba lampa na čtení. V ostatních třídách černého vlaku budou mít pasažéři k dispozici internetové připojení, zásuvky, denní tisk a vodu zdarma.

Tento servis nabízí všem svým cestujícím i RegioJet, kde lidé navíc získávají bezplatně čaj nebo kávu. U obou těchto soukromých dopravců se o všechny cestující stará tým stevardek a stevardů.

Podívejte se, na co dopravci lákají cestující:

Méně se s Leo Express vyplatí cestovat na nejkratší trase z Prahy do Pardubic. Zatímco u Českých drah stojí obyčejný lístek ve druhé třídě 90 až 140 korun a u RegioJetu až 135 korun, černým vlakem to ekonomickou třídou vyjde na 133 až 185 korun.

Mezi Prahou a Olomoucí vychází základní třída u Leo Express ještě výhodně. Jízdenka do economy class stojí 136 až 189 korun, u RegioJetu se jedná o 220 až 300 korun. Největší rozpětí nabízejí České dráhy, kde lze základní lístek do druhé třídy obstarat za 190 až 324 korun.

 

 

 

Poznámka k metodice: Informace o cenách dopravce RegioJet jsme získali z oficiálního ceníku společnosti. Data pro České dráhy jsme čerpali z webu podniku, ze stránek jízdenka.cz a srovnáním cen při rezervaci na e-shopu dopravce. V případě Leo Express jsme sledovali aktuální ceny v jednotlivých kategoriích pro měsíc listopad.

 

Právě se děje

Další zprávy