České dráhy plánují zdražit. V Lidlu teď dávají slevu

Petr Kučera Tereza Holanová Petr Kučera, Tereza Holanová
26. 10. 2012 6:10
Jízdné u ČD zvýší dražší nafta i poplatky za koleje. RegioJet zatím ceny ponechá
Vlak RegioPanter
Vlak RegioPanter | Foto: České dráhy

Praha - Přinejmenším zdražující se nafta zřejmě zvýší cenu jízdného Českých drah. Jejich soukromý konkurent RegioJet zatím změnu neplánuje.

"Uvažujeme o zvýšení vnitrostátního tarifu do výše tří procent," potvrdil online deníku Aktuálně.cz mluvčí Českých drah Radim Joklík. V mezinárodní dopravě by měl být růst o něco mírnější - zhruba do dvou procent.

Ceny nafty vzrostly oproti říjnu 2010 o více než pětinu. Nicméně od počátku letošního roku stojí palivo o necelá čtyři procenta více. Naposledy přitom dráhy zdražovaly před rokem - k 11. prosinci 2011 zvedly obyčejné jízdné v průměru o pět procent.

V současné době nejsou elektrifikované zhruba dvě třetiny tratí, na kterých ČD jezdí, a provoz na nich zajišťují pouze motorové vlaky.

Druhým důvodem jsou vyšší poplatky za každý kilometr, který vlak po kolejích ujede. To logicky pocítí více právě České dráhy, které obsluhují celou republiku. "Jen za dopravní cestu zaplatíme Správě železniční dopravní cesty o 135 milionů více než letos," zdůrazňuje Joklík.

Stejně jako před rokem se cena může zvýšit výrazněji, pokud ve sněmovně projde další zvýšení daně z přidané hodnoty. Hromadná doprava spadá právě do snížené sazby.

Čtěte také:
Místo ucpané D1 jeďte vlakem. Startují nové expresy
Žluté vlaky svezly za první rok 900 tisíc cestujících
Černý vlak Leo Express poprvé v Praze. Podívejte se

"Celkové náklady Českých drah mohou v příštím roce být až o půl miliardy korun vyšší," říká Joklík.

Část těchto peněz bude podnik požadovat od objednavatelů (od ministerstva dopravy - tedy ze státního rozpočtu - a od jednotlivých krajů). Zbytek musí pokrýt z vnitřních úspor a vyšším výběrem od cestujících.

Ještě před zdražením ale České dráhy znovu zopakují úspěšnou akci, kdy nabízejí celodenní jízdenky za sníženou cenu. Od tohoto týdne až do 9. listopadu nabízejí v řetězci Lidl jízdenku za 199 korun. Tu lze využít pro celodenní jízdy po celé České republice, ale jen v sobotu 10., 17. nebo 24. listopadu.

Konkurenčního RegioJet, který v Česku jezdí pouze na hlavní trati mezi Prahou a Ostravou, se problém se zdražující naftou netýká - vlaky jezdí na elektřinu. Co se týká autobusové dopravy, tak jeho mateřská firma Student Agency zatím o změně cen neuvažuje.

"Máme uzavřené dlouhodobé dohody na ceny pohonných hmot," vysvětluje mluvčí skupiny Aleš Ondrůj. Dodává, že s podobným vývojem cen nafty firma počítá, proto se pro ni nestal žádným ekonomickým překvapením.

Černý vlak Leo Express poprvé v Praze. Podívejte se:

 

Právě se děje

Další zprávy