Přišel o peníze kvůli opencard. Štrasburk mu je nevrátí

Tomáš Fránek
12. 10. 2012 6:15
Právník nechtěl poskytnout osobní údaje, musel si proto koupit dražší předplatné
Foto: Aktuálně.cz

Praha/Štrasburk - Pražský právník Pavel Uhl neuspěl u Evropského soudu pro lidská práva se stížností na způsob získávání nové karty na pražskou hromadnou dopravu.

Kontroverzní projekt Opencard, tedy elektronická jízdenka na pražskou hromadnou dopravu, se poprvé projednával mimo území Česka.

Uhl si stěžoval na to, jakým způsobem české soudy naložily s jeho žalobou na Dopravní podnik hlavního města Prahy. Vadilo mu, že by kvůli získání opencard musel poskytovat své osobní údaje a vyslovit souhlas s jejich zpracováním.

Opencard se přitom stala povinnou pro všechny, kdo si chtějí koupit předplatné pro pražskou hromadnou dopravu.

Chtěl tradiční tramvajenku

Právník požádal dopravní podnik, aby mu umožnil nadále užívat tradiční roční jízdenku. Neuspěl.

Proto si Uhl postupně koupil čtyři čtvrtletní jízdenky (k jejich vydání nebyla nutná opencard), které však byly v součtu dražší než roční kupon (dostupný jen s novou kartou).

Cenový rozdíl - 1170 korun - pak Uhl požadoval od dopravního podniku. Podal kvůli tomu návrh na vydání platebního rozkazu a následně také žalobu na vydání bezdůvodného obohacení.

Obvodní soud v Praze žalobě nevyhověl, a Uhl se proto obrátil na Ústavní soud. Ten se ale podstatou sporu vůbec nezabýval z formálních důvodů - 1170 korun je totiž podle Ústavního soudu bagatelní částka. Nejednalo se tedy o zásah do základních lidských práv.

Uhl se proto obrátil do Štrasburku s tím, že bylo porušeno jeho právo na spravedlivý proces. Tvrdil, že utrpěl finanční ztrátu jenom proto, že nebyl ochoten souhlasit se zpracováním a využitím osobních údajů.

Finanční ztráta nebyla sice nijak velká, ale jím napadená povinnost se týkala velkého počtu lidí, kteří mohli být poškozeni také. „Je prakticky nemožné žít a pracovat v Praze bez použití systému veřejné dopravy," uvedl Uhl.

Údaje už nepotřebují

Soudci Evropského soudu pro lidská práva ale stížnost odmítli, označili ji za nepřípustnou.

Potvrdili, že finanční škoda nepředstavuje významnou nevýhodu, neshledali pochybení ani v jednání českých soudů.

Evropští soudci navíc konstatovali, že situace se už v Praze změnila.

Se zpracováním osobních údajů totiž nesouhlasil také Úřad pro ochranu osobních údajů, pražský magistrát proto letos začal vydávat nový typ opencard, u kterého se nearchivují osobní data. Karta obsahuje pouze fotografii a jméno držitele, osobní údaje se nikde neevidují. Nová opencard se podle magistrátních úředníků vydává za stejných podmínek jako klasická tramvajenka.

 

Právě se děje

Další zprávy