Nová hasičská daň zdraží povinné ručení, varuje vláda

Petr Kučera Petr Kučera
29. 8. 2012 14:10
Koalice nechce, aby pojišťovny musely odvádět hasičům část povinného ručení
Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Praha - Vláda je proti návrhu, aby pojišťovny musely nově odvádět hasičům část vybraného povinného ručení.

S novelou zákona o pojišťovnictví, prakticky kopírující předchozí neúspěšné návrhy, přišla tentokrát skupina tří senátorů z ODS, jednoho z ČSSD a jednoho bezpartijního.

Podle návrhu by pojišťovny měly hasičům převádět šest procent z peněz vybraných na povinném ručení. Odhadovaný výnos zhruba 1,5 miliardy korun by hasiči mohli použít jen na pořízení a údržbu své techniky.

Ačkoliv by peníze šly z povinného ručení, mělo jít o pravidelný příspěvek na činnost hasičů obecně, nejen na jejich zásahy při dopravních nehodách.

I přes výhrady vládních stran nyní předlohu projedná sněmovna, kde má koalice ODS, TOP 09 a LIDEM jen těsnou většinu.

Navrhovatelé upozorňují, že část používané hasičské techniky je už nyní "na hraně technické i morální životnosti" a prodlužování či zhoršení této situace by mohlo ohrozit bezpečnost. Hasiče navíc v dalších dvou letech zřejmě čekají další škrty v rozpočtu.

Skrytou daň by zaplatili řidiči

Podle vlády je návrh na financování hasičů zrovna z povinného ručení nekoncepční, nesystémový a představoval by nepředpokládaný zásah do hospodaření pojišťoven.

V praxi by kvůli návrhu zřejmě zdražilo povinné ručení, což připouštějí i samotné pojišťovny. Horší finanční situace pojišťoven by jinak mohla vést až k jejich nemožnosti dostát závazkům z pojistných smluv.

Předseda vlády Petr Nečas (ODS) už předloni řekl, že tato "bohulibě se tvářící myšlenka" je vlastně skrytou daní z objemu pojistného.

Autoři návrhu připomínají, že podobná úprava už přes deset let funguje na Slovensku. Odkazují také na Rakousko, Německo, Polsko či některé státy USA, kde jde nicméně o formu daně, například jako daň z požární ochrany.

V Česku má jít o část z vybraného povinného ručení, protože právě zásahy při dopravních nehodách tvoří podle zastánců návrhu „podstatnou část" činnosti hasičů. Ze statistik nicméně vyplývá, že na celkové práci hasičů se tyto zásahy podílí jen zhruba pětinou.

Koalice už není jednotná

"Hasiči samozřejmě zasahují i u jiných událostí, proti kterým se lze pojistit, nicméně žádné z nich nemá tak širokou působnost jako povinné ručení. Nemovitost má pojištěnou ani ne polovina vlastníků, zatímco povinné ručení musí mít povinně každý majitel," uvedli zástupci opoziční ČSSD už v předloňském návrhu.

S prakticky stejnými návrhy přišly už předloni opozicí ovládané kraje - nejdříve Pardubický a krátce poté Středočeský kraj. Vláda tehdy oba odmítla. "Vzhledem k tomu, že máme celkem čtrnáct krajů, tak doufám, že nás nečeká ještě dvanáct totožných," dodal tehdy Nečas.

Letos původně opoziční myšlenku podpořili i někteří členové vládních stran. Ještě před nejnovějším senátním návrhem přišla s podobným návrhem trojice poslanců z ODS, ČSSD a TOP 09.

Viníci si připlatí?

Podle vlády by bylo spravedlivější připravit také u hasičů podobnou úpravu, jaká už nyní funguje u zdravotnické záchranné služby. Náklady na její zásah musí hradit lidé, jejichž protiprávní jednání k tomuto zásahu vedlo.

Přestože vláda tuto představu poprvé prezentovala už předloni, k jejímu uskutečnění se za dva roky nepřiblížila.

Vláda nicméně připomíná, že u dopravních nehod nastalých po 1. červenci 2010 již pojišťovny, respektive Česká kancelář pojistitelů, poskytují náhradu prokázaných nákladů Hasičského záchranného sboru za provedené likvidační práce při dopravních nehodách.

 

Právě se děje

Další zprávy