Vysoká daň na benzin? Kdepak, ukazuje statistika

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
28. 8. 2012 5:30
U benzinu si český stát bere 52 procent ceny, u nafty pak 47 procent
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Praha - Přestože si český stát vezme na spotřební dani a DPH zhruba polovinu z ceny pohonných hmot, není to výrazně více oproti ostatním zemím Evropské unie.

Ukazuje to statistika Evropské komise z poloviny srpna.

V Česku činí spotřební daň a DPH zhruba 52 procent ceny benzinu, kterou lidé platí u čerpacích stanic, u nafty pak zhruba 47 procent.

Průměr celé Evropské unie přitom u benzinu činí 51,7 procenta a u nafty 45,9 procenta.

V pořadí sedmadvacítky se Česko u benzinu nachází spolu s Rakouskem a Slovinskem na 14. příčce pomyslného žebříčku. U nafty jsme lehce nadprůměrní, když se opět s Rakouskem a Slovinskem a tentokrát ještě s Francií dělíme o sedmé místo.

V obou kategoriích pak suverénně "kraluje" Británie, která si z ceny benzinu do státní kasy bere rovných 60 procent a z nafty o dva procentní body méně. Naopak nejméně státu odvádějí řidiči na Kypru, kde daně u benzinu zabírají 42 procent koncové ceny a 39 procent ceny nafty.

České vládě dává tato statistika poměrně dobré argumenty v jejím odmítavém postoji vůči opozičním návrhům na snížení spotřebních daní. Statistika ukazuje, že v Česku sice pohonné hmoty nejsou zdaňovány méně, než je v Evropě běžné, zároveň ale ani nikterak výrazně více.

Naposledy vláda odmítla návrh Věcí veřejných snížit spotřební daň u nafty o dvě koruny na litr. Nyní se opět bude zabývat návrhem ČSSD, která požaduje snížení daně u nafty o 2,50 koruny a u benzinu o 1,50 koruny za litr.

Tento návrh přitom již v červnu zamítli i poslanci, které tak nyní čekají další hlasování o osudu výše spotřebních daní na benzin a naftu.

Podrobné porovnání jednotlivých států naleznete v interaktivní mapě.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Snížit daň u benzinu? Německá vláda nesouhlasí
Levnější nafta? Vláda dál odmítá snížit spotřební daň
40 korun za litr benzinu? Pumpaři zatím nenašli odvahu
 

Právě se děje

Další zprávy