Benzin je rekordně drahý. Kvůli krizi, která zmizela

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
23. 8. 2012 19:54
Průměrná cena benzinu Natural 95 ve středu poprvé přesáhla 38 korun za litr
Foto: Reuters

Praha - Ceny pohonných hmot v Česku se vyšplhaly na nové rekordy. Vyplývá to z údajů společnosti CCS.

Průměrná cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 ve středu poprvé přesáhla 38 korun za litr, u některých čerpacích stanic už ale překonala hranici 40 korun. Za uplynulý týden stoupla cena v průměru o 64 haléřů na 38,04 koruny.

Nafta podražila o 42 haléřů na rekordních 37,04 koruny.

Ceny pohonných hmot zaznamenávají svůj druhý vrchol od konce dubna, kdy například cena benzinu vystoupala na průměrných 37,84 koruny za litr, což byl dosavadní rekord. S tím, jak se trhy znovu začaly obávat evropské krize, pak cena ropy klesala a benzin se v červenci dostal až pod hranici 35,60 koruny za litr.

O prázdninách si pak volno dali tradičně i politici a o krizi není příliš slyšet. Další uklidnění investorům na konci července dopřál prezident Evropské centrální banky Mario Draghi.

To, co trhy nakoplo, bylo hlavně jeho vyjádření, že „v rámci svého mandátu udělá Evropská centrální banka cokoliv, co bude nutné, aby zachránila euro. A věřte mi, bude to stačit".

Když trhy jsou v klidu, roste cena ropy. Ropa Brent ještě na konci června byla pod 100 dolary za barel, těsně před Draghiho projevem byla za zhruba 106 dolarů a dnes je už kolem 115 dolarů za barel. Cenu ropy směrem vzhůru i nadále tlačí také napětí na Blízkém východě.

Vystřelení cen pohonných hmot na nový rekord nyní naopak nezabránil ani fakt, že koruna za dobu od Draghiho projevu posílila k dolaru asi o korunu na hranici kolem kurzu 20 korun za dolar.

Utěšovat řidiče tak může paradoxně ten fakt, že prázdniny již brzy skončí a evropská krize se opět stane tématem, které by mělo kurzy na burzách poslat směrem, který dolů popostrčí ceny na totemech benzinových pump.

Foto: Radek Pecák
Čtěte také:
Rekordní pokuta za špatný benzin. Nový přehled kontrol
Levnější nafta? Vláda dál odmítá snížit spotřební daň
 

Právě se děje

Další zprávy