RegioJet přitvrzuje, chce se stát železničním RyanAirem

Tereza Holanová Tereza Holanová
8. 8. 2012 10:45
Dopravce nabízí lístky do Ostravy za 145 Kč, České dráhy konkurují "letní jízdenkou"
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Letní boj o cestující se stupňuje. Po čtvrtinové slevě pro studenty se železniční dopravce RegioJet snaží nalákat zákazníky na jízdenku z Prahy do Ostravy za 145 korun. V rámci akce "Žlutá bomba" jich nabídne přes 3200.

Za stejnou cenu bude možné pořídit lístek také do Hranic na Moravě, Zábřehu na Moravě, Ústí nad Orlicí a Pardubic.

Běžně lze mezi Prahou a Ostravou cestovat za 290 korun. Obyčejná jednoduchá jízdenka u Českých drah stojí 457 korun.

Lístky jsou k dostání pouze během tohoto týdne, a to přes internet nebo na stálých prodejních místech. Slevu není nutné nikde vyhledávat, pokud bude pro daný spoj a datum stále k dispozici, automaticky se zákazníkovi nabídne.

Pro každý spoj je možné pořídit pouze limitovaný počet levných jízdenek. Jak ale říká mluvčí skupiny Aleš Ondrůj, jedná se vždy tak o sedmdesát míst.

Sleva se také týká pouze spojů od 8. do 31. srpna nebo od 4. do 20. září tohoto roku.

Konkurence pro automobily

Cílem akce je nahradit částečný výpadek cestujících, kteří přes léto pravidelně nedojíždějí, hlavně pak ale nalákat do vlaku lidi, kteří zatím používají jiné dopravní prostředky.

"Chceme si vyzkoušet to, co dělá RyanAir," komentuje Ondrůj pro Aktuálně.cz.

Irská nízkonákladová společnost, na niž se odvolává, není jediná, která dlouhodobě nabízí určitý počet lístků za nízké ceny. Podobně láká zákazníky v Evropě také třeba dopravce Simple Express, který jezdí z Polska do zemí Pobaltí. Prvních pět osob vždy pořídí jízdenku za tři eura.

Foto: České dráhy
Čtěte také:
Jak v létě procestovat Česko? Využijte slev a spolujízd
Lepší a levnější cestování? Radim Jančura odpovídal

Plán zatraktivnit vlaky pro lidi, kteří nyní dávají přednost cestování po silnici, má také Leo Express, který na české koleje vstoupí koncem tohoto roku.

"Například v Rakousku nebo Německu jezdí vlakem mnohem více lidí než u nás, můžu uvést konkrétní příklad trasy Vídeň - Linec, kde pravidelně cestuje zhruba čtyřikrát více lidí než u nás na trase Praha-Ostrava, přestože tamní železnice je na rozdíl od té naší lemována dálnicí," uvedl šéf firmy Leoš Novotný v jarním online rozhovoru.

Letní jízdenka letí též

České dráhy se na poslední krok soukromého dopravce zatím nijak speciálně reagovat nechystají. "Jsme plně konkurenční," reaguje jejich mluvčí Radek Joklík a připomíná, že u státního podniku lze výhodně jezdit s takzvanou Jízdenkou na léto.

V rámci té mohou držitelé předplacených In-karet ČD nebo průkazů ISIC koupit za 990 Kč lístek a v rámci toho po dobu dvou týdnů neomezeně cestovat. Služba je omezená na prázdninové měsíce a na Českou republiku.

"Denně těchto lístků prodáme zhruba sto," doplňuje Joklík s tím, že celkově akce využily už tisíce zájemců.

Foto: České dráhy
Čtěte také:
Žluté autobusy utlumím, hlavní jsou vlaky, říká Jančura
Leo Express: Dostaneme do vlaku lidi, kteří jezdí auteml

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Železniční doprava v ČR.

 

Právě se děje

Další zprávy