Čechům nevadí, že za volání platí víc, rozhodl úřad

Tomáš Fránek
16. 5. 2012 16:45
Účtování hovorů po celých minutách neodporuje pravidlům hospodářské soutěže
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Brno - Operátoři mohou Čechům při volání z mobilů dál účtovat hovory po celých minutách, nikoliv jenom za skutečně provolaný čas.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, na který se obrátil nespokojený zákazník Tomáš Kapler, totiž rozhodl, že účtování hovorů po minutách neodporuje pravidlům hospodářské soutěže a že operátoři nezneužívají svoje dominantní postavení v Česku.

Vyplývá to z odpovědi úřadu, kterou Kapler zveřejnil na svých internetových stránkách. "Nemáme v současné době žádné konkrétní informace nebo důkazy o porušení pravidel hospodářské soutěže mobilními operátory," uvedl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Úřad sice potvrdil, že situace v Česku nenutí operátory nabízet zákazníkům lepší služby a ostře si konkurovat, k porušení zákona ale nedochází.

"Operátoři mohou udržovat stávající stav a nic je nenutí ke snižování cen, respektive účtování po sekundách. To však samo o sobě neznamená naplnění skutkové podstaty uzavření a plnění zakázané dohody, popřípadě zneužití kolektivní dominance," konstatoval úřad ve své analýze.

V Evropě se účtuje po sekundách

Tomáš Kapler ve stížnosti namítal, že všechny tři firmy porušují zákon. „Domnívám se, že všechny tyto tři společnosti společně a ve shodě porušují dlouhodobě zákon tím, že vyžadují ve všech svých veřejných tarifních nabídkách platbu po celých minutách," napsal ve stížnosti.

Podle Kaplera je přitom v celé Evropě obvyklé účtování po sekundách, podobně je účtována i cena mezi operátory.

"Uvedený způsob účtování přitom poskytuje operátorům značný příjem navíc za služby, které si zákazník fakticky neobjednal. Například při hovoru dlouhém jen pět vteřin musí zákazník zaplatit všech 60 vteřin," napsal Kapler.

V Česku účtuje Vodafone hovory i po sekundách, ale až po provolané první minutě. Podle antimonopolního úřadu ale podobné služby, tedy účtování po sekundách po první minutě, nabízejí operátoři třeba i v Rakousku nebo Německu.

"Na druhou stranu je skutečností, že se tarify účtované po sekundách na zahraničních trzích vyskytují, a v Česku nikoliv," uvedl úřad. Účtování po sekundách od samého počátku mají ve svých cenících operátoři na Slovensku, v Irsku, Itálii, Maďarsku, Lotyšsku, Litvě či Lucembursku.

Češi jsou méně nároční

Podle expertů antimonopolního úřadu analýza ukazuje, že trhy v jednotlivých zemích se liší a spotřebitelé v Česku se spokojí s dražším voláním.

"Spotřebitelé v Česku jsou ve srovnání se zahraničím značně konzervativní a mají tendenci často se spokojit i s horšími podmínkami, aniž by například měnili tarif či operátora," uvedli zástupci antimonopolního úřadu v odpovědi na stížnost.

Podívejte se na technologické novinky letošního roku:

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Kteří (nejen) mobilní operátoři mají nejlepší ceny?

 

Právě se děje

Další zprávy