Varování: Na krach cestovní kanceláře pojištění nestačí

ČTK ČTK
28. 3. 2012 11:55
Pojišťovny odmítají názory ministerstva i cestovních kanceláří, spor rozhodne až soud
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Jan Langer

Praha - České asociace sdružující podnikatele v cestovním ruchu se podle pojišťovny Generali snaží před hlavní turistickou sezonou vzbudit dojem, že peníze klientů cestovních kanceláří jsou stoprocentně v bezpečí i v případě jejich krachu. "Je to nebezpečná falešná představa, která neodpovídá realitě," říká generální ředitel Generali Štefan Tillinger.

Podle Asociace cestovních kanceláří ČR musí být klienti cestovních kanceláří chráněni tak, aby v případě jejich krachu dostali svoje peníze zpět v plné výši.

Obdobný názor zastává ministerstvo pro místní rozvoj. Úřad si ke kauze nechal vypracovat odbornou právní analýzu, podle níž pojišťovna zřejmě chybně stanovila pojistnou částku, a nedostála tím prý své úloze odborného garanta pojistné smlouvy.

Konečné slovo v tomto sporu tak bude mít soud.

Podnikání v cestovním ruchu upravuje zákon z minulého století, který podle Tillingera cestovním kancelářím sice ukládá povinnost pojistit se proti úpadku, zároveň jim však umožňuje sjednat takové pojištění, které na vrácení všech peněz klientům v případě krachu prostě nestačí. Pojišťovny nemohou vykonávat dohled nad jinými soukromými subjekty. "To je role, která přísluší státu," dodal Tillinger.

Představitelé Asociace cestovních kanceláří ČR tvrdili, že případ klientů loni zkrachovalé cestovní kanceláře I. Parkam Holidays, jejíž klienti dostali od Generali kvůli nedostatečnému pojistnému limitu sjednanému cestovní kanceláří jen 60 procent ceny neuskutečněných zájezdů, je průlomový. To Generali i Česká asociace pojišťoven odmítají.

Foto: Karel Toman
Čtěte také:
Zájezd first minute může přijít draho, pojistka nestačí
Proti špatnému počasí se lze pojistit. Ale má to háčky
Pravda o pojištění zavazadel: Čtěte, kdy vám nepomůže

Podle údajů České asociace pojišťoven řešily pojišťovny od roku 2004 úpadek 26 cestovních kanceláří. U 23 z nich byla škoda již vyplacena, dosud se řeší případy tří "cestovek", které ohlásily úpadek v roce 2011.

Výkonný ředitel asociaceTomáš Síkora uvedl, že v 16 případech proplatily pojišťovny 100 procent ceny zaplacených neuskutečněných zájezdů, u zbylých sedmi dosáhlo plnění od sedmi do 98 procent nahlášené škody. "Ani v jednom z těchto případů nebylo vyplaceno více, než kolik činil cestovní kanceláří sjednaný pojistný limit," podotkl Síkora.

 

Právě se děje

Další zprávy