Kapsch získal od Správy železnic zakázku za 331 milionů

ČTK ČTK
19. 2. 2012 10:10
Digitálním rádiovým signálem GSM-R má pokrýt úsek trati mezi Děčínem, Všetaty a Kolínem
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Společnost Kapsch získala od Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) zakázku za zhruba 331,44 milionu korun. V jejím rámci má digitálním rádiovým signálem GSM-R pokrýt úsek trati mezi Děčínem, Všetaty a Kolínem.

Původně odhadovaná hodnota zakázky byla 331,6 milionu korun. Kapsch byl jediným uchazečem o zakázku. Vyplývá to z informací, které se nyní objevily v portálu veřejných zakázek. Podobnou zakázku za téměř půl miliardy Kapsch získal od SŽDC již loni.

Podle Pavla Hally je zařízení, které má Kapsch dodat, určené převážně pro nákladní dopravce jako součást evropské železniční sítě.

"Aby zde mohli jezdit všichni v Evropě licencovaní dopravci, tak jsme vázáni dovybavením tímto radiovým signálem," řekl mluvčí SŽDC Pavel Halla. Technologie je určená pro komunikaci lokomotiv a pozemního personálu dráhy.

Náplní zakázky je rozšířit stávající systém GSM-R, který byl postaven v úseku Děčín - Ústí nad Labem - Praha - Kolín a Břeclav - Přerov - Petrovice u Karviné. V rámci toho bude muset Kapsch vybudovat infrastrukturu a doplnit spojovací centrum sítě pro potřebnou spolupráci celku.

Kapsch podobnou zakázku získal od SŽDC již loni. Týká se úseků Ostrava-státní hranice s Polskem a Přerov-Česká Třebová. V jejím rámci má Kapsch pokrýt 230 kilometrů železničních tratí technologií GSM-R za 20 milionů eur, tedy zhruba 486 milionů Kč.

SŽDC vznikla v rámci liberalizace dopravního trhu oddělením od původní státní organizace České dráhy. Stará se mimo jiné o koleje, sestavuje jízdní řád a zajišťuje rovný přístup dopravců na železniční síť. Je také investorem výstavby tratí. Správa zaměstnává 18.000 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy