Vlaky pro důchodce zdraží, Kalousek zrušil slevy

Ekonomika Petr Kučera Ekonomika, Petr Kučera
3. 12. 2011 7:00
Cenový výměr, který ruší povinnost dopravců poskytovat slevu, vyjde zřejmě v pondělí
Tak radši pěšky...? Ilustrační snímek
Tak radši pěšky...? Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Praha - Od Nového roku už dráhy nebudou muset poskytovat důchodcům poloviční jízdné. Ministerstvo financí totiž ruší povinnost, aby jim dopravci dávali padesátiprocetnní slevu.

Informaci přinesl server iHned.cz. Dopravci podle něj zatím nevědí, jak zareagují.

Cenový výměr, který důchodcům slevy ruší, podepsal ministr financí Miroslav Kalousek teprve tento týden a má vyjít v pondělí. Například České dráhy tvrdí, že mohou reagovat, až jej budou mít v ruce.

"Vzhledem ke snížení objemu prostředků ve státním rozpočtu určených na kompenzace nařízených slev, byly slevy omezeny pouze na děti, žáky, studenty a osoby držitele průkazů ZTP a ZTP/P a rodiče navštěvující dětí v ústavech," cituje server iHned.cz mluvčího ministerstva financí Radka Ležatku.

"Uvažovali jsme, že by se slevy na jízdné úplně zrušily, ale nakonec došlo k dohodě, že to bude jen u důchodců," dodává mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák.

Celkově na kompenzacích za státem nařízené slevy ministerstvo dopravy zaplatilo loni 195 milionů korun, uvádí server.

Podle mluvčího Českých drah je pravděpodobné, že společnost zruší důchodcovské zvýhodnění ne hned od počátku roku, ale později.

"Jsme schopni vydat interní opatření, že měsic bude jízdné ještě podle stávajích pravidel a změna bude k 1. únoru," řekl mluvčí.

Podle serveru však není jisté, nakolik si dráhy budou moci dovolit slevy pro důchodce úplně zrušit. "Je otázkou, jestli by potom jako cestující neutekli," připouští i Šťáhlavský.

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters
Čtěte také:
Změny od prosince: Zdraží nemocnice, plyn i doprava
Dráhy propustí čtvrtinu pokladních. Nakoupí automaty/B>
Odchod do důchodu? Na to zapomeňte do 80 let

Proti způsobu, jakým stát ruší poskytování slev pro důchodce, ale protestuje jeho konkurent Student Agency. Vadí mu, že ministerstvo dopravy a kraje budou dál posílat drahám stejný balík dotací. Zrušením zvýhodnění důchodců si tak prý dráhy zvýší tržby.

"Stát a kraje musí o příslušnou částku ponížit také dotace, které platí Českým drahám na rychlíky a osobní vlaky, a jejichž součástí je i proplácení slev pro seniory. Nelze vytvořit nerovné podmínky tím, že na nedotovaných linkách stát přestane tyto slevy proplácet a zároveň tyto peníze ponechá státnímu dopravci jako součást dotací, které mu platí a tím ho finančně zvýhodní," řekl serveru mluvčí Student Agency Aleš Ondrůj.

Ministerstvo dopravy tuto argumentaci odmítá. "Ty peníze jsou na určitý počet vlakokilometrů. Jestli vozíte důchodce nebo někoho jiného, je jedno," poznamenal Novák.

 

Právě se děje

Další zprávy