Povinné ručení zlevňuje, přestože škody stále rostou

Petr Kučera ČTK Petr Kučera, ČTK
21. 9. 2011 16:38
Cenová válka pojišťoven těší klienty, zlevňování má pokračovat i letos
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: HZS Plzeňského kraje

Praha - Ceny povinného ručení letos klesly stejně jako v loňském roce v průměru meziročně o šest procent. Vyplývá to z odhadů České kanceláře pojistitelů (ČKP).

Ta zlevnění pojistek přisuzuje zostření konkurenčního boje pojišťoven. Tento vývoj je ale podle ČKP v příkrém rozporu s výrazným nárůstem škod v povinném ručení. Průměrné pojistné pro hlavní skupiny osobních automobilů za poslední tři roky kleslo dokonce o 21 až 26 procent.

"I v letošním roce očekáváme další pokles pojistného v průměru přibližně o dalších šest procent. Na druhou stranu špatnou zprávou pro pojišťovny je to, že povinné ručení se stává ztrátovým a že si budou muset lámat hlavu, jak ztrátu z povinného ručení financovat," říká výkonný ředitel ČKP Jakub Hradec.

Zda a jak se budou pojišťovny schopny se ztrátou z povinného ručení vyrovnat, bude podle něj záviset na řadě faktorů, zejména na jejich finanční a kapitálové vybavenosti.

Řádí cenová válka

"Mezi hlavní příčiny poklesu cen povinného ručení patří cenová válka mezi pojišťovnami," souhlasí analytik Broker Consulting Jan Lener. Do hry podle něj promlouvají také makléřské a poradenské společnosti, které rovněž tlačí na ceny, aby na trhu lépe uspěly.

Stále ovšem prý existuje prostor pro další snížení cen. Pojišťovny v posledních letech posílily své detektivní útvary a lépe se jim daří odhalovat pojistné podvody, které tvoří výrazný podíl škod v povinném ručení. "V tomto světle není šestiprocentní pokles cen tak dramatický," dodává Lener.

V první polovině letošního roku šetřila česká policie 34 528 nehod, což je o tři procenta meziročně méně. Počet nehod se zraněním nebo úmrtím se zvýšil o čtyři procenta na 9076 nehod.

Rostou hlavně škody na zdraví

Zároveň rostla průměrná finanční hodnota škody na zdraví, která letos stoupla na 532 tisíc korun. Eskalace škod na zdraví má podle analýzy ČKP výrazný dopad na nárůst celkového ročního objemu škod z povinného ručení, který loni vystoupal na 13,9 miliardy korun a je zhruba dvojnásobný než před deseti lety.

Visací zámky značky FAB
Visací zámky značky FAB | Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Pravda o pojištění zavazadel: Čtěte, kdy vám nepomůže
Pojištění stornopoplatků nemusí stačit. Čtěte výjimky
Bojíte se o jízdní kolo? Prozkoumali jsme pojištění

Průměrná hodnota škody na zdraví je tak nyní až osmnáctkrát vyšší než průměrná škoda na majetku. Průměrný meziroční nárůst hodnoty škody na zdraví činí 13,2 procenta, škody na majetku 3,7 procenta.

Nárůst u škod na zdraví ČKP přičetla zejména pravidelným valorizacím výdělků v případě ztráty na výdělku po skončení pracovní neschopnosti. Dále pak stále náročnějším a tím i dražším léčebným postupům a také nárůstu nároků za výpomoc v domácnosti a trvalou péči nárokovanou poškozeným.

Stabilní nárůst majetkových škod z průměrné hodnoty 22 100 korun pro škody vzniklé v roce 2002 na 31 300 korun pro škody z roku 2010 je podle kanceláře způsoben především narůstající cenou náhradních dílů, ale také obměnou vozového parku ve prospěch technologicky lépe vybavených vozidel.

Česká kancelář pojistitelů je profesní organizací pojišťoven, které poskytují takzvané povinné ručení. Spravuje garanční fond, z něhož hradí poškozeným škody, jež jim byly způsobeny nepojištěnými vozidly. Kancelář následně tyto škody vymáhá po řidičích a vlastnících nepojištěných vozidel.

Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte také:
Přehled novinek v srpnu: Změny čekají nejen na řidiče
Soud: Když auto "žere" víc než má, máte nárok na slevu
Nový seznam pump s pokutou od ČOI, padla i milionová

 

Právě se děje

Další zprávy