Padla rekordní pokuta. U pumpy míchali benzin s naftou

ČTK ČTK
26. 8. 2011 12:43
Firma, která prodávala palivo v Praze, měla s kontrolami ČOI potíže už dřív
Foto: Radek Pecák

Praha - Česká obchodní inspekce (ČOI) kvůli prodeji nekvalitních pohonných hmot dala pražské společnosti Dopravajanoušek pokutu 1,5 milionu korun, což je jedna z nejvyšších sankcí v historii sledování prodeje automobilových paliv.

Pokutu ČOI v červenci uložila za pohonné hmoty, které firma Dopravajanoušek prodávala na čerpací stanici umístěné v areálu nádraží Praha-Bubny. Společnost Dopravajanoušek za nekvalitní paliva dostala od ČOI už několik pokut. ČTK informaci získala na internetových stránkách ČOI.

Čtěte také:

Bezolovnatý benzin Super BA-95 prodávaný na čerpací stanici v areálu nádraží Praha-Bubny byl podle ČOI tak nekvalitní, že mohl poškodit motory automobilů. "Benzin obsahoval vysoké množství etanolu a možná naftu. V prodávané motorové naftě byl s největší pravděpodobností přimísen benzin," stojí v rozhodnutí, které ČOI zveřejnila na internetu.

Společnost Dopravajanoušek kvůli prodeji nekvalitních pohonných hmot dostala od ČOI už několik pokut. Například za nedostatky zjištěné při loňské kontrole stejné čerpací stanice v areálu pražské železniční stanice Bubny obdržela firma pokutu 750 000 korun a letos v červnu sankci 300 000 korun. Další dvě pokuty v hodnotě 150 000 korun a milion korun si společnost Dopravajanoušek vysloužila za prodej nekvalitních paliv v čerpací stanici umístěné v obci Rotava na Sokolovsku.

ČOI letos na svých internetových stránkách pravidelně zveřejňuje seznam pump, u kterých zjistila nekvalitní pohonné hmoty. Aktuálně.cz vám tyto informace dává k dispozici v přehledné mapě.

Vedení ČOI původně tyto informace kvůli obavám z možného porušení zákona nechtělo publikovat. Názor ČOI změnila poté, co si ministerstvo průmyslu a obchodu nechalo vypracovat novou právní analýzu, podle které tyto informace zveřejňovat lze. Podobný názor už dříve vyslovil také ombudsman.

 

Právě se děje

Další zprávy