Zveřejnění čerpacích stanic pomohlo, paliva jsou lepší

Petr Kučera Petr Kučera
12. 7. 2011 12:25
Z jiných oborů se však zatím nedozvíme ani ty největší podvodníky
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Zveřejňování názvů čerpacích stanic, u nichž Česká obchodní inspekce našla nekvalitní palivo, pomohlo.

Podíl pohonných hmot, které nevyhověly jakostním normám, klesl za letošní leden až červen téměř o polovinu oproti stejnému období loňského roku.

Inspekce zatím letos našla 5,7 % vzorků nekvalitní nafty a 1,7 % vzorků nekvalitního benzinu. Za loňské první pololetí to bylo 9,9 % u nafty a 5,5 % u benzinu.

Při 989 letošních kontrolách nevyhovělo jakostním požadavkům 37 vzorků nafty či benzinu, vloni při nižším počtu kontrol (810) nevyhovělo 64 vzorků. Velká většina loňských závadných vzorků se od normy odchýlila jen mírně.

"Markantní zlepšení je hlavně v kvalitě benzinů - ze 481 kontrolovaných vzorků jich nevyhovělo jenom osm. V praxi to znamená, že na problematický benzin ČOI narazila jen u jedné z 60 zkontrolovaných benzinek," říká ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek, do jehož kompetence tato oblast spadá.

Konec tajností

Právě ministerstvo průmyslu a obchodu přitom v předchozích letech podpořilo snahu bývalé ředitelky ČOI Jany Příhodové tajit konkrétní výsledky kontrol.

Změna nastala až poté, co do čela ministerstva přišel právě Kocourek. První seznam čerpacích stanic se rozhodl zveřejnit v polovině letošního ledna - jen pár týdnů předtím, co by tuto povinnost stejně zavedl nový zákon.

Současně vzrostl počet kontrol - ministerstvo a ČOI tím reagovaly na předpisy Evropské unie.

Od letošního roku může inspekce využít také nový nástroj - mobilní laboratoř. Jestliže zjistí opravdu závažné nedostatky, může následně okamžitě zakázat prodej nekvalitního paliva až do vyčištění nádraží a následné bezproblémové kontroly.

Více informací od dubna

Kromě postupného doplňování seznamu začala ČOI od 21. dubna zveřejňovat podrobnější informace o pravomocných rozhodnutích. Uložila jí to novela zákona.

U pokut, které nabyly právní moci po tomto termínu, si tedy zájemci mohou přečíst i případné argumenty provozovatelů pump.

Řidiči však nadále nemají přístup ke kompletnímu přehledu všech kontrolovaných pump - tedy včetně těch, jejichž vzorky vyhověly normám.

Jiné pokuty se jen tak nedozvíme

Vedle kontrol pohonných hmot zveřejňuje ČOI pouze varování před konkrétním zbožím nebo službou, které ohrožují život nebo zdraví spotřebitelů - typicky jde o hračky nebo kočárky.

Automatického zveřejňování výsledků všech ostatních kontrol se však spotřebitelé jen tak nedočkají. Seznam restaurací nebo taxislužeb, jimž vloni ČOI dala nejvyšší pokutu, a pak jej poskytla na žádost online deníku Aktuálně.cz, tak zřejmě zůstane výjimkou.

Plošné zveřejňování konkrétních výsledků kontrol - i kdyby mělo jít jen o nejzávažnější nebo opakovaná porušení zákona - je podle šéfa inspekce Jana Štěpánka příliš organizačně náročné.

"Máme sice interní databázi, ale ta je zaměřena jen pro naši potřebu, nikoliv pro medializaci," vysvětluje v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy