Na dovolenou pojedou dvě třetiny Čechů, půlka do ciziny

Petr Kučera Petr Kučera
9. 6. 2011 13:12
Dvě pětiny lidí spoléhají hlavně na vlastní stravu
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Na letní dovolenou se letos chystá 65 procent obyvatel České republiky, což je zhruba stejně jako vloni. Ukázal to průzkum agentury Ipsos Tambor pro Citibank.

Přibližně polovina z těch, kteří si letní dovolenou vezmou, pojede do zahraničí. Mezi vysokoškolsky vzdělanými lidmi je to dokonce 71 procent.

Třetina obyvatel vyrazí na letní dovolenou dvakrát. Co do typu rekreace převládají pobytové (alespoň jednou ji během léta plánuje 70 procent lidí), poznávací (37 procent) a sportovní (17 procent).

Při dopravě na zahraniční nebo tuzemskou dovolenou Češi jednoznačně preferují automobil - využije jej 72 procent lidí. Dalších 24 procent využije letadlo, 21 procent autobus a 15 procent vlak.

Dvě pětiny spoléhají na vlastní stravu

Dvě pětiny lidí spoléhají při dovolené hlavně na vlastní stravu. Polopenzi v ubytovacím zařízení zvolí 24 procent rekreantů, 14 procent pak plnou penzi. Stravovat se mimo ubytovací zařízení, tedy typicky v různých restauracích, plánuje 12 procent lidí. Pouze snídani si v ubytovacím zařízení zaplatí čtyři procenta lidí.

Vedle vlastní stravy se Češi snaží ušetřit také na výdajích na výlety a nákupy během dovolené. Patnáct procent lidí zkusí využít nabídky na poslední chvíli (last moment). Naopak s výrazným předstihem (first moment) si dovolenou koupilo osm procent lidí. Přes sedminu lidí plánuje jet na letní dovolenou mimo hlavní sezonu.

Při financování dovolené spoléhá naprostá většina (91 procent) lidí na vlastní ušetřené peníze, pouze čtyři procenta si chtějí půjčit prostřednictvím kreditní karty a jedno procento formou úvěru.

Více než polovina (53 %) lidí si pořídí dovolenou přes internet; pouhých 14 % navštíví kamennou pobočku cestovních kanceláří.

Největší část lidí - 35 procent - se chce během letní dovolené vejít do výdajového rozmezí od pěti do deseti tisíc korun. Do pěti tisíc se plánuje vejít 22 procent lidí, dalších 18 procent pak do rozmezí od 10 do 15 tisíc. Více než třiceti tisíc korun se chystají utratit čtyři procenta dotazovaných.

Kartu použije necelá polovina

Téměř polovina lidí (47 %) bude výdaje na dovolené hradit platební kartou, přičemž nejčastěji ji použijí na nákup potravin (74 %), pohonných hmot (70 %) a ubytování (45 %).

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Zápis dětí do cestovních pasů končí. Čtěte přehled změn
Eura na dovolenou si kupte teď, levnější už prý nebudou
Cestovní pasy násobně zdraží, ty dětské až šestkrát

"Bezhotovostní platby jsou v zahraničí téměř vždy výhodnější než platba v hotovosti, jelikož banky při platbě kartou nabízejí mnohem lepší směnné kurzy," připomíná George Denisenko, ředitel divize spotřebitelských úvěrových produktů Citibank v České republice.

To potvrzuje také viceprezident Asociace českých cestovních kanceláři a agentur Tomio Okamura. "Druhým nejvýhodnějším způsobem výměny peněz pak většinou bývá výběr z bankomatu v cizině. Horším řešením je výměna hotovosti v tuzemsku před odjezdem, nejhorším pak obvykle výměna hotovosti až po příjezdu do zahraničí," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy