Benzin a nafta v Česku zlevnily navzdory zdražení ropy

Petr Kučera Petr Kučera
7. 2. 2011 14:20
Ohledně dalšího vývoje cen se analytici neshodnou
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: CCS

Praha - Ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic v uplynulém týdnu mírně klesly. Vyplývá to z nejnovější statistiky společnosti CCS.

Benzin Natural 95 zlevnil během týdne v průměru o 11 haléřů na 33,03 koruny za litr, nafta o 10 haléřů na průměrných 32,42 koruny za litr.

Českým motoristům pomohla hlavně posilující koruna. Analytik společnosti Colosseum Petr Čermák připomíná, že cena ropy Brent v minulém týdnu vzrostla kvůli situaci v Egyptě.

"Investoři se obávají přesunu nepokojů do zemí významných producentů ropy a případného omezení dodávek z oblasti. Nicméně zatím se jedná spíše jen o spekulace, protože aktuálně nejsme svědky žádných výpadků a trh s ropou je dobře zásoben." říká Čermák.

Ohledně dalšího vývoje cen se analytici neshodnou. Podle Čermáka by pohonné hmoty v tuzemsku měly v tomto týdnu zdražit v řádu desetihaléřů. Analytik Jan Šimek ze společnosti Broker Consulting naopak čeká, že zlevňování bude pokračovat, a to díky určité stabilizaci situace ve světě.

Benzin Natural 95 byl na konci uplynulého týdne nejdražší v Jihomoravském kraji (33,52 Kč/l), následují Praha a Plzeňský kraj.

V průměru nejlevnější benzin lze koupit v Jihočeském kraji (32,47 Kč/l), mezi relativně nejlevnější kraje patří i Ústecký a Liberecký. 

Také nafta byla nejdražší v Jihomoravském kraji (32,86 Kč/l), následují Vysočina a Praha. Nejlevnější je v Ústeckém kraji (32,05 Kč/l).

 

Právě se děje

Další zprávy