Ceny benzinu v Evropě: Nová mapa, Česko zůstává drahé

Petr Kučera Petr Kučera
10. 1. 2011 20:06
Přehledně: Kolik zaplatíte za benzin a naftu v jednotlivých státech Evropy
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Nejdražší benzin v Evropě tankují řidiči v Norsku. S odstupem následují Řecko, Nizozemsko, Dánsko, Finsko a Švédsko.

Také nafta je jednoznačně nejdražší v Norsku. Následují Velká Británie, Švédsko, Švýcarsko a Řecko. O šestou až devátou příčku se dělí Dánsko, Itálie, Německo - a Česko.

Vyplývá to z nejnovějšího přehledu, sestaveného podle údajů webu clever-tanken.de, Eurostatu a německého autoklubu ADAC.

Cena nafty je v Česku zhruba o korunu nad průměrem EU, u benzinu pak těsně pod průměrem. Žebříček nicméně nepřihlíží k rozdílné kupní síle v jednotlivých státech.

S výjimkou Německa zůstávají nejpoužívanější pohonné hmoty ve všech sousedních zemích levnější než v Česku. Nejméně zaplatí řidiči v Polsku. Celkově nejlevnější pohonné hmoty v Evropě jsou k dostání v Rusku, Bělorusku a na Ukrajině.

Stále platí: Pojedete-li poblíž hranic s Lucemburskem, vyplatí se tam natankovat díky nízké spotřební dani - nafta je tam nejlevnější ze všech zemí EU. Na cenové rozdíly je dobré myslet například i před přejezdem španělsko-portugalských hranic.

A do některých zemí - hlavně Nizozemska, Belgie či Finska - se vyplatí jet s dieselovým motorem, oproti benzinu ušetříte i osm korun na litru. Naopak třeba ve Švýcarsku je nafta dražší kvůli vyšší spotřební dani.

Kanystr s benzínem
Kanystr s benzínem | Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Kdo prodává nekvalitní benzin? Konečně se to dozvíme
Konec výmluv na osobu blízkou, chystá šéf vládní komise
Benzin už nezdražuje. Zlevnění ale nepotrvá dlouho

Podívejte na automobilové novinky roku 2011:

 

Právě se děje

Další zprávy