Benzin už nezdražuje. Zlevnění ale nepotrvá dlouho

Petr Kučera Petr Kučera
10. 1. 2011 14:50
Nejdražší je Jihomoravský kraj, nejlevněji na jihu Čech
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: CCS

Praha - Růst cen pohonných hmot v Česku se po pěti týdnech zastavil. Vyplývá to z nejnovější statistiky společnosti CCS.

Benzin Natural 95 zlevnil během uplynulého týdne v průměru o 15 haléřů na 33,19 koruny za litr, nafta o 10 haléřů na průměrných 32,43 koruny za litr. Pořád jsou ale o více než dvě koruny dražší než na začátku listopadu.

"Příčinou zlevnění byl posilující kurz koruny vůči dolaru, který se pozitivně projevil i u našich čerpacích stanic," říká analytik Petr Čermák ze společnosti Colosseum.

Pokles cen však podle Čermáka hned v tomto týdnu skončí. "Naopak je pravděpodobné, že se dočkáme mírného růstu cen," očekává. Důvodem je mírné oslabování koruny vůči dolaru i růst cen benzínu a nafty na burze v Rotterdamu.

Nejdražší benzin Natural 95 byl v na konci minulého týdne v Jihomoravském kraji, kde stál v průměru 33,75 koruny za litr. Následují Praha a Plzeňský kraj.

Naopak nejlevnější je v Jihočeském kraji (32,69 koruny za litr), do trojice nejlevnějších patří i Olomoucký a Ústecký kraj.

Také nafta je nejdražší v Jihomoravském kraji (33,05 Kč/l), následují Vysočina a Praha. Nejlevnější je i v tomto případě Jihočeský kraj (32,11 Kč/l) před Olomouckým a Ústeckým.

Kanystr s benzínem
Kanystr s benzínem | Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Kdo prodává nekvalitní benzin? Konečně se to dozvíme
Konec výmluv na osobu blízkou, chystá šéf vládní komise
Češi touží po autech 4x4: Loni se jich prodalo rekordně

Podívejte na automobilové novinky roku 2011:

 

Právě se děje

Další zprávy