Balík doručíme i večer a ve stejný den, slibuje pošta

ČTK ČTK
16. 12. 2010 14:23
Česká pošta se snaží konkurovat soukromým expresním přepravcům
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Česká pošta přesunula zhruba 35 procent balíků doručovaných ve větších městech do odpoledních a večerních hodin. Pilotní provoz této služby zahájila v polovině letošního roku.

"Odpolední doručování fyzickým osobám nyní testujeme v 72 krajských a bývalých okresních městech," říká mluvčí Marta Selicharová.

Do poloviny letošního roku pošta doručovala maximálně do 16. hodiny, tedy v době, kdy je většina lidí v zaměstnání. Nyní umožňuje předání zásilky mimo Prahu do 19. hodiny a v Praze do 21. hodiny.

"Pilotní projekt v krajských městech překonal naše počáteční odhady a po rozšíření do bývalých okresních měst se úspěšnost doručení balíků fyzickým osobám zvýšila na 90 procent, což je 40procentní nárůst," upřesňuje generální ředitelka pošty Marcela Hrdá.

V prvním čtvrtletí příštího roku chce podnik rozšířit tuto službu i do spádových oblastí bývalých okresních měst.

Podmínkou pro odpolední doručení zásilky je, že adresát při objednání uvedl svůj telefonní kontakt. Balíkový doručovatel jej pak kontaktuje.

Ještě ve stejný den

Česká pošta nyní začala testovat doručování balíků v den podání. Balíky určené adresátům v Brně, Plzni a Ostravě přijímá šest pražských pošt.

Nová služba bude stát stejně jako poslání normálního cenného balíku. Ty přitom k adresátům putují dva a více dní.

Doručováním v rámci jednoho dne pošta konkuruje expresním přepravcům, jako je PPL nebo kurýrní služby.

V lednu chce firma službu rozšířit na všechna krajská města. Přeprava zásilek bude uskutečněna i v opačném režimu, tedy zásilky podané v krajském městě budou doručovány adresátům do Prahy. Stejně tak má být rozšířen počet podacích pošt pro podání v Praze.

Cenný balík do 10 tisíc korun, který chce zákazník doručit ještě ten samý den, musí podat na jedné z vybraných pražských pošt do 10:00 hodin.

Tuto službu lze zatím využít na poštách v Hybernské a Jindřišské ulici v Praze 1, v ulici Na Strži a na Sofijském náměstí v Praze 4, v Hábově ulici v pátém pražském obvodě a v Kafkově ulici v Praze 6.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte podrobněji:
Myšpulín následuje Fifinku na cesty dopisů po Česku
Šedá místo žluté. Pošta budoucnosti změnila podobu
Česká pošta výrazně zdraží elektronický podpis
 

Právě se děje

Další zprávy