Dálniční známky: Česko zruší výjimky, Slováci zdraží

Petr Kučera Petr Kučera
27. 10. 2010 13:45
Končí bezplatné úseky u Brna, Berouna a Mladé Boleslavi
Dálniční známka pro rok 2009
Dálniční známka pro rok 2009 | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Dálniční známky pro příští rok sice nezdraží, ale budeme je potřebovat na více úsecích než dosud. Vyplývá to z návrhu ministerstva dopravy. Ke změně vyhlášky stačí jen souhlas vlády, nevyjadřují se k ní poslanci.

Většiny řidičů se změna v praxi nedotkne, nicméně komplikace přinese těm, kteří dálnice používají především jako obchvaty měst u Brna, Mladé Boleslavi a Berouna.

Výrazné zdražení dálničních známek však schválila slovenská vláda. Roční známka od ledna zdraží na 50 eur, týdenní na sedm eur - zhruba o 40 procent oproti nynějšku.

Konec výjimek

Jestliže návrh ministra dopravy Víta Bárty schválí vláda, budou řidiči potřebovat dálniční známku i na některých úsecích, kde dosud platila výjimka.

Nově se má platit za celé úseky D1 u Brna, D5 u Berouna a R 10 u Mladé Boleslavi. Ty měly dosud výjimku zejména díky tomu, že slouží také jako obchvat měst a odvádějí z nich dopravu. Celková délka těchto úseků je 30 kilometrů.

"Již pominuly důvody pro dlouhodobou výjimku," uvádí ministerstvo v návrhu bez bližších podrobností. Změna prý nebude mít vliv na životní prostředí ani žádný významný sociální dosah.

Města neuspěla

Většinu předchozích výjimek zrušil už ministr Aleš Řebíček za vlády Mirka Topolánka.

Vedení řady měst se přitom snaží o obnovení výjimek. Žádaly o ni například radnice v Kroměříži, v Olomouci nebo na Ostravsku. Ministerstvo dopravy však jejich žádosti odmítá.

Už od podzimního zprovoznění je známka potřeba také na novém úseku pražského okruhu mezi křižovatkou u Říčan a Slivencem. Oproti původním plánům se už od začátku platí i na obchvatu Plzně nebo Ostravy, přestože ve druhém případě má spíše charakter průtahu částí města.

Od Nového roku zůstanou jen výjimky dvojího druhu: Zaprvé pro nedokončené úseky, typicky kde je zatím v provozu jen polovina dálničních pruhů. A zadruhé pro některé úseky přímo ve městech, konkrétně na začátku dálnic v Praze nebo krátký úsek D2 v Brně.

Slovensko výrazně zdraží

Zatímco cena dálničních známek v Česku se pro příští rok nezmění (naposledy se zvyšovala letos v lednu), slovenská vláda ve středu schválila výrazné zdražení.

Roční známka od ledna zdraží na 50 eur, což je proti současné ceně nárůst o 37 procent. Za měsíční známku řidiči zaplatí 14 eur, za týdenní sedm eur (o téměř 43 procent více než dosud).

Naposledy se ceny slovenských kuponů měnily v roce 2005. Podle ministerstva dopravy je zdražení nutné hlavně kvůli rostoucím nákladům na správu a údržbu dálnic.

V Česku má od Nového roku zdražit jen mýto pro nákladní vozy, a to zhruba o čtvrtinu.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Řidiči, připravte si lékárničku a vestu. Hrozí kontroly
Povinné zimní pneumatiky? Letos se to už nestihne
Statisíce lidí si musí vyměnit řidičák, hrozí fronty

Podívejte, jaké řidičáky je potřeba vyměnit:

 

Právě se děje

Další zprávy