Řidiči, připravte si lékárničku a vestu. Hrozí kontroly

Petr Kučera Petr Kučera
2. 10. 2010 4:10
Od 1. ledna se mění složení povinné výbavy

Praha - Nejpozději od 1. ledna 2011 by si měli řidiči doplnit autolékárničku podle nové vyhlášky. Ta je sice účinná už od loňského 15. září, poskytla ale lidem více než patnáctiměsíční odklad.

Pro všechna auta bude nově povinná také reflexní vesta. Dosud ji musí vozit jen profesionální řidiči (a také zaměstnanci na služební cestě).

Podle zatím neoficiálních informací od policistů začnou kontroly hned po Novém roce. Právě proto, že na doplnění povinné výbavy měli řidiči rok a půl.

Nová fólie i karta první pomoci

Nové složení autolékárničky vyjde zřejmě dráž než dosavadní, protože na návrh záchranářů přibyla jedna položka v řádech desítek korun - termoizolační fólie. "Může chránit zraněnou osobu před prochladnutím, lze ji použít také jako podložku. Není drahá a přitom dokáže zachránit život," říká Jakub Ptačinský z tiskového oddělení ministerstva dopravy. Nově přibude také resuscitační maska.

Nejpozději od ledna 2011 musí řidiči vozit v lékárničce také přehledný obrázkový a textový návod na poskytnutí první pomoci při autonehodě. Půjde tedy o českou obdobu slovenské Karty první pomoci. "Návod je stručný, protože předpokládá, že řidiči mají první pomoc v náplni výuky v autoškole. Na místě nehody jim má pouze připomenout základní postup v případě zmatku či paniky," vysvětlil mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Vyhláška obsahuje jen textový vzor tohoto návodu, grafická podoba tedy záleží jen na jednotlivých dodavatelích vybavení pro autolékárničky.

Bez špendlíku a s lepšími nůžkami

Naopak z povinných náležitostí zmizí špendlík, který je podle odborníků zbytečný. "Obvazy a náplasti jím není třeba spojovat, k jiným účelům se nevyužívá," vysvětlil Sršeň.

Z vyhlášky vypadla také zmínka o tom, že obvazy musí být sterilní.

Vyhláška také zavádí větší nůžky. "Ty dosavadní nemají pro potřeby práce s obvazy a náplastmi využití, a pro případné rozstřihnutí bezpečnostního pásu a oděvu nejsou dostatečně velké a kvalitní. Proto jsou nově definovány tak, aby byly schopny rozstřihnout třeba pás. Půjde o nůžky se sklonem v antikorozní úpravě se zaoblenými hroty o délce nejméně 14 centimerů," upřesnil Sršeň. Loňská vyhláška přitom hovořila o nejméně 15 centimetrech, letošní novela centimetr ubrala.

Změny podle ministerstva zdravotnictví reagují na fakt, že už několik let neexistují v Česku normy platné pro zdravotnické prostředky. Toho někteří výrobci v zájmu snížení ceny využívají a požadovaný obsah lékárničky nahrazují méně kvalitními výrobky. Například škrtidla budou muset mít takovou délku a šířku, aby byla funkční a nepůsobila naopak komplikace.

Obsah autolékárničky povinný od 1. ledna 2011

  • Obvaz hotový s 1 polštářkem (šíře nejméně 8cm, savost nejméně 800g/m2)
  • Obvaz hotový s 2 polštářky (šíře nejméně 8cm, savost nejméně 800g/m2)
  • Šátek trojcípý z (netkaného) textilu (délka stran nejméně 960 x 1360 x 960 mm)
  • Náplast hladká cívka(velikost 2,5 cm x 5 m, min.lepivost 7 N/25 mm
  • Náplast s polštářkem (velikost 8 cm x 4 cm, minimální lepivost 2,5 N/cm)
  • Obinadlo škrtící pryžové (60x1250 mm)
  • Maska resuscitační s výdechovou chlopní a filtrem schválená jako zdravotnický prostředek
  • Rouška plastová (20 x 20 cm,tloušťka 0,05 mm)
  • Rukavice pryžové (latexové) chirurgické v obalu
  • Nůžky zahnuté (se sklonem) v antikorozní úpravě se zaoblenými hroty - délka nejméně 14 cm
  • Isotermická fólie o rozměrech nejméně 200 x 140 cm
  • Leták o postupu při zvládání dopravní nehody


  • (množství kusů jednotlivých položek se liší podle velikosti lékárničky)

Přestože za novou lékárničku zaplatí zřejmě více než dosud, nezískají řidiči záruku, že v ní najdou kvalitní a použitelné věci. Podle dosavadních informací totiž ministerstvo dopravy nezačne udělovat nějaké certifikace. Výrobcům tak postačí, když vyhoví textu vyhlášky.

Zimní pneumatiky? Zatím jen někde

Ani letos ale nebude povinné, aby všechna auta jezdila od 1. listopadu do 31. března se zimními pneumatikami. Změna zákona, avizovaná ministerstvem dopravy zhruba před rokem, má totiž zpoždění.

Bývalé vedení ministerstva sice dokončilo návrh už letos v únoru, vláda jej ale vzhledem k blížícím se volbám neprojednala. Zákon tak automaticky "skončil v koši" a legislativní proces začne znovu.

"Ministr dopravy Vít Bárta nicméně chce i v oblasti zimních pneumatik plně respektovat závěry meziresortní expertní skupiny, vedené poslancem Stanislavem Humlem," říká mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

"K projednávání zimních pneumatik jsme se ještě nedostali. Já osobně jsem ale pro jejich povinné používání," řekl Huml online deníku Aktuálně.cz.

Pro nacházející zimní období tak ještě bude platit dosavadní úprava. Ta nechává pneumatiky na uvážení řidiče, pouze na úsecích označených speciální dopravní značkou je povinná zimní výbava (postačí sněhové řetězy, pokud jimi řidič neničí silnici).

Pozor na nové řidičáky

Jestliže máte řidičský průkaz vydaný mezi 1. lednem 1994 a 31. prosincem 2000, pak se vás týká povinná výměna. Podrobnosti jsme přinesli v tomto článku.

Čas je sice do konce prosince, ministerstvo dopravy ale varuje před frontami na úřadech. Každý následující měsíc by se totiž mělo vyměnit průměrně 114,6 tisíce průkazů. Nechají-li to lidé podle očekávání až na poslední týdny, zbytečně tak ztratí čas.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Statisíce lidí si musí vyměnit řidičák, hrozí fronty
Povinné zimní pneumatiky? Letos se to už nestihne
Kdo prodává nekvalitní benzin? Konečně se to dozvíme

Podívejte se, jaké řidičáky je potřeba vyměnit:

 

Právě se děje

Další zprávy