Povinné zimní pneumatiky? Letos se to už nestihne

Petr Kučera Petr Kučera
1. 10. 2010 7:00
Stejně jako vloni: Po D1 na Vysočině jen se zimní výbavou

Praha - Ani letos nebude povinné, aby všechna auta jezdila od 1. listopadu do 31. března se zimními pneumatikami. Změna zákona, avizovaná ministerstvem dopravy zhruba před rokem, má totiž zpoždění.

Bývalé vedení ministerstva sice dokončilo návrh už letos v únoru, vláda jej ale vzhledem k blížícím se volbám neprojednala. Zákon tak automaticky "skončil v koši" a legislativní proces začne znovu.

"Ministr dopravy Vít Bárta nicméně chce i v oblasti zimních pneumatik plně respektovat závěry meziresortní expertní skupiny, vedené poslancem Stanislavem Humlem," říká mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

"K projednávání zimních pneumatik jsme se ještě nedostali. Já osobně jsem ale pro jejich povinné používání," řekl Huml online deníku Aktuálně.cz.

Předchozí návrh ministerstva vznikl podle německého modelu. Používání pneumatik přikazoval mezi 1. listopadem a 31. březnem, ovšem jen tehdy, jestliže se na komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo jestliže lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na komunikaci mohou vyskytovat.

Jen tam, kde je značka

Pro nacházející zimní období tak ještě bude platit dosavadní úprava. Ta nechává pneumatiky na uvážení řidiče, pouze na úsecích označených speciální dopravní značkou je povinná zimní výbava (postačí sněhové řetězy, pokud jimi řidič neničí silnici).

"Stejně jako vloni zvažujeme, že na dálnicích bude povinná zimní výbava jen na D1 v úseku od 66. kilometru (Loket) do 162. kilometru (Velká Bíteš)," upřesňuje Hanzelka.

Aktuální seznam silnic první třídy s povinnou zimní výbavou zatím není znám, zřejmě by se ale neměl výrazně lišit od loňského (mapu jsme přinesli zde). Úprava na silnicích nižších tříd je pak v kompetenci jednotlivých krajů.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Řidiči, připravte si lékárničku a vestu. Hrozí kontroly
Statisíce lidí si musí vyměnit řidičák, hrozí fronty
Ročně vyhodíme miliardy oknem. Kvůli podhuštěným pneu
 

Právě se děje

Další zprávy