Benzin a nafta dál zlevňují, po létě prý bude ještě líp

Petr Kučera Petr Kučera
30. 8. 2010 20:45
Oproti loňsku jsou pohonné hmoty dražší zhruba o 2,50 koruny
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Mírné zlevňování pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic pokračovalo i v uplynulém týdnu. Vyplývá to z nejnovější statistiky společnosti CCS.

Benzin Natural 95 zlevnil během uplynulého týdne v průměru o 26 haléřů na 31,34 koruny za litr, nafta o 15 haléřů na průměrných 30,42 koruny za litr.

"Ceny klesají už sedmým týdnem v řadě. Oproti začátku prázdnin klesly zhruba o korunu," shrnuje analytik společnosti PetrolMedia Michal Roškanin. Připomíná však, že ještě na konci června byly ceny na maximu za poslední rok a půl, navíc oproti loňským prázdninám jsou o zhruba 2,50 koruny dražší.

Podle analytika Petra Čermáka ze společnosti Colosseum je příčinou zlevňování kombinace nižší ceny ropy a stagnující koruny vůči dolaru. "Klesající trend cen u čerpacích stanic by měl pokračovat i v následujících dnech. Mírné zlevnění lze očekávat u benzinu i u nafty," říká.

"Nejnižších cen v průběhu letošního roku se dočkáme na podzim a v zimě. Nahrává tomu i relativně špatný výhled světové ekonomiky, která se potýká s následky finanční krize," očekává analytik společnosti Broker Consulting Jan Šimek.

Benzin Natural 95 byl na konci minulého týdne nejdražší v Jihomoravském, Zlínském a Moravskoslezském kraji. Naopak nejlevnější je v Královéhradeckém, Ústeckém a Karlovarském kraji.

Také nafta byla nejdražší v Jihomoravském a Zlínském kraji, nejlevnější v Karlovarském kraji.

Směrem dolů se v posledních týdnech pohybuje i cena nejběžnější alternativy - LPG. Průměrně tak vyjde na 14,45 koruny za litr. "Ve stejném období loni ale bylo zhruba o dvě koruny levněji," připomíná Roškanin.

Foto: CCS
Čtěte také:
Statisíce lidí si musí vyměnit řidičák, hrozí fronty
Drahota u pump: Vám utíkají tisíce, státu miliony
Řidiči berou naftu radši v cizině. Ale stát ji nezlevní
 

Právě se děje

Další zprávy