Neplaťte na dovolené víc, než musíte. Čtěte 10 tipů

Věra Tůmová, Peníze.cz
28. 6. 2010 7:00
Bez pořádného cestovního pojištění se vám může léto prodražit
Na pláži
Na pláži | Foto: Aktuálně.cz

Přinejmenším tisíce korun můžete ušetřit, pokud si na dovolené (nebo před odjezdem na ni) nezapomenete na pár důležitých věcí. Týkají se hlavně cestovního pojištění.

Nezapomeňte na pořádné pojištění

Vydáte-li se do ciziny úplně bez pojištění, můžete se doživotně zadlužit. Náklady na vyřešení některých situací a na léčbu se mohou vyšplhat do astronomických výšek.

Nestačí spoléhat jen na kartičku své zdravotní pojišťovny, respektive na Evropský průkaz zdravotního pojištění. Ten vás opravňuje pouze k nevyhnutelné lékařské péči za stejných podmínek, tedy ve stejném rozsahu a podle stejných kritérií jako domácí pojištěnci.

Jestliže tedy některá země uplatňuje spoluúčast, turista ji musí zaplatit. Sami také hradíte například výjezd lékaře, převoz do zdravotnického zařízení nebo mnohdy velmi nákladný transport zpět do ČR.

Průkaz navíc platí pouze ve zdravotnických zařízeních financovaných z veřejného zdravotního pojištění. Nelze ani využít asistenční služby, takže vám nezbývá než se spolehnout sami na sebe, vaše organizační schopnosti a jazykové dovednosti.

Platební karta nemusí stačit

Nestačí se spoléhat ani na pojištění přes platební kartu bez ověření, jaká rizika a do jaké výše kryjí. Podobně je to s pojistkou sjednanou přes cestovní kancelář.

Prostudujete důkladně pojistné podmínky, zaměřte se na výluky z pojištění. Ověřte si, zda se pojištění vztahuje na provozování všech aktivit, které zamýšlíte podniknout. Zjistěte si, jestli se pojištění vztahuje i na ostatní členy rodiny, pokud cestujete společně.(a v jaké výši). Zkontrolujte, zda jsou limity pojistného plnění na jednotlivá rizika dostatečné.

A pokud se rozhodnete využít služeb cestovní kanceláře, ujistěte se ještě před zakoupením zájezdu o tom, že je pojištěna proti úpadku.

Komunikujte s asistenční službou. Včas

Velmi častou chybou je, že pojištění lidé nenahlásí vzniklou škodu asistenční službě. Ta pomáhá nejen řešit problém, ale také vyhodnotí, na co mají nárok a za jakých podmínek. Klienti rovněž dostanou potřebné informace o postupu, aby mohla být jejich škoda v co nejkratší době zlikvidována.

Když se lidé ozvou asistenční službě později až v situaci, kdy neví, jak dál, řešení se může zbytečně zamotat a prodražit. Zvláště když se už například léčí v zařízení, které vykazuje nepřiměřené náklady. Asistenční služba sice i pak případ převezme, může se ale stát, že pojišťovna sníží pojistné plnění.

Nezapomeňte v zahraničí účtenky

Jestliže platíte ošetření či léky v zahraničí sami, nezapomeňte si schovat si účtenky pro pozdější vyúčtování pojišťovně. Bez dokladů vám nemůže nic uhradit. Navíc si všechny takovéto případy ještě více prověřují kvůli možným pojistným podvodům. A to zvláště u klientů, kteří v zahraničí vůbec nekontaktovali asistenční službu.

Udělejte si kopie dokladů

Pořiďte si kopie svých dokladů, které pak v zahraničí noste s sebou. Originály uložte na bezpečném místě, případně v hotelovém trezoru. Jednu kopii dokladů můžete nechat případně i zodpovědné osobě v Česku.

Cestujete-li svým automobilem, nezapomeňte na zelenou kartu!

Používejte ochranné sportovní vybavení

Nezapomínejte na používání ochranných pomůcek (plovací vesty, helmy, chrániče kolen apod.), které mohou v případě nehody intenzitu úrazu zmírnit.

Použití ochranných pomůcek při sportu bývá zpravidla i podmínkou, aby vám v případě pojistné události nebylo kráceno pojistné plnění. Nutnost jejich užití často specifikují pojistné podmínky každé pojistky.

Dopojistěte se na rizikové aktivity

Dříve než si sjednáte vhodné pojištění, zamyslete se nad účelem své cesty (zda bude rekreační, poznávací, nebo sportovně zaměřená), plánovanými aktivitami a jejich rozsahem.

Jestliže zamýšlíte sportovat nad rámec rekreačně vymezených aktivit, seznamte se podrobně s pojistnými podmínkami, které míru rizika daného sportu specifikují.

Vezměte si základní léky

Některým nemocím předejdete dodržováním zvýšené hygieny. V méně vyspělých zemích nepijte vodu z vodovodu, vyhněte se i kostkám ledu, místním mléčným výrobkům apod.

Na cesty si přibalte cestovní „papírové" mýdlo nebo antibakteriální gel na ruce, nezapomeňte na lékárničku. V té by neměla chybět dezinfekce, náplasti a obvaz, oční kapky, léky proti bolesti, teplotě a průjmu, léky tišící alergické reakce (pokud jimi trpíte) a Panthenol na zklidnění spálené pokožky. I ve vyspělých zemích vás mohou překvapit zavřené lékárny.

Informujte se na vhodné očkování

Statistiky dokazují, že během dovolené nastává vyšší počet úrazů, než je tomu v ostatních dnech, Ověřte si, zda máte platné očkování proti tetanu.

Foto: Martina Běhounková
Čtěte také:
Velký přehled: Kde vám zdraží dovolená a kde zlevní?
Dovolená last minute zlevnila. Nejvíc Řecko a Bulharsko
Dovolená v Řecku je nejlevnější v historii. Víme proč

Dále se zajímejte o doplňková očkování důležitá pro cílovou zemi. I v jižních státech Evropy můžete například často přijít do kontaktu se žloutenkou typu A a B.

Mějte s sebou dostatečnou finanční rezervu

Vždy vyjíždějte s dostatečnou finanční rezervou pro případ, že po vás bude požadována úhrada za ošetření, léky, případně úhrada jiné škody, a to i přesto, že jste pojištěn. Vynaložené náklady vám pojišťovna totiž uhradí až dodatečně.

Pro alespoň základní finanční rezervu počítejte minimálně s 50 eury za jednu návštěvu lékaře. Doporučená suma se ovšem mění podle navštívené lokality a také v čase.

 

Právě se děje

Další zprávy